Joe Biden, primele declaraţii despre războiul din Ucraina. Ce sancţiuni aplică Rusiei

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Joe Biden a făcut, joi seară (24 februarie), primele declaraţii după ce Vladimir Putin a atacat Ucraina. Preşedintele SUA a anunţat noi sancţiuni pentru RUsia, dar şi că, vineri, NATO se va organiza un summit de urgenţă cu aliaţii SUA. 

Joe Biden foto: AFP
Joe Biden foto: AFP

Joe Biden a început discursul său prin a sublinia că Vladimir Putin a premeditat atacul de joi dimineaţă şi că a sfidat toate apeluri de pace făcute de SUA şi aliaţii lor. 

"Armata Rusiei a început un asalt fără provocări asupra populaţiei din Ucraina. Atacul a fost premeditat, Putin a respins orice încercare pe care au făcut o SUA şi partenerii pentru a evita un conflict inutil. Am fost avertizaţi că asta se va întâmpla. În ultima săptămână am văzut creşterea bombardamentelor în Donbas, guvernul rus a comis atacuri cibernetice în Ucraina. Am văzut o încălcare flagrantă a legilor internaţionale. Putin a pornit războiul, chiar când se întrunea consiliul de siguranţă pentru Ucraina. Putin e agresorul", a spus Joe Biden.

Ce sancţiuni impun SUA şi aliaţii Rusiei

Joe Biden a continuat prin a anunţa noile sancţiuni impuse de SUA şi aliaţii lor. Preşedintele american a declarat că exporturile în Rusia vor fi limitate, că patru bănci ruseseşti vor fi blocate şi că Rusia nu va mai putea face afaceri în patru valute importante, euro, lire, dolari şi yeni. Mai mult, vor fi adăugate nume noi de afacerişti ruşi care vor fi afectaţi direct de noile sancţiuni. 

"Autorizez sancţiuni puternice şi noi reglementări, inclusiv în ceea ce poate fi transportat în Rusia. SUA nu fac aceste lucruri singure, am construit o coaliţie, pentru a amplifica războiul comun.Vom limita abilitatea Rusiei de face tranzacţii în dolari, lire, yeni, euro. Vom opri abilitatea de dezvolta armata, de a concura în domeniul high tech. Vedem deja asta in căderea rublei. Blocăm alte patru bănci mari ruseşti. lor. Banca VTB se află printre cele sancţionate. Vom face paşi pentru apărarea aliaţilor noştri din NATO. Companiile ruse de stat nu vor mai putea să se împrumute pe pieţe globale. Adăugam noi nume din elita rusească, pe listă. Vom tăia la jumătate importurile de tehnologie ale Rusiei. Vom reduce capacitatea de a concura pe o piaţă competitivă", a mai spus Joe Biden, în conferinţa de la Casa Albă.

Summit NATO pentru a discuta situaţia din Ucraina

Preşedintele SUA a mai precizat că cei 30 de lideri ai ţărilor aliate din NATO se vor întâlni vineri, 25 februarie, penru un summit. 

"NATO va face mâine un summit cu cei 30 de lider ai ţărilor aliate", a spus Joe Biden. 

Liderul american a mai spus că nu vrea să se întâlnească cu Vladimir Putin şi că scopul forţelor SUA trimise în Europa nu este de a se lupta în Ucraina, ci de a menţine acea în zonă. În plus, el a subliniat că va dura până când efectele sancţiunilor vor fi vizibile. 

"Este deja un conflict mare, Vrem să prevenim un conflict şi mai mare. Nu am de gând să mă întâlnesc cu Putin. Sancţiunile pe care le-am propus vor avea un efect mai mare decât SWIFT, vom vedea ce vor decide europenii. Forţele SUA nu vor lupta în Ucraina. Dacă Rusia atacă companiile noastre cibernetic, suntem gata să răspundem. Este un moment periculos pentru toată Europa şi pentru toată lumea. Putin a atacat principiile păcii globale. Putin a vrut un imperiu prin orice mijloace, agresând vecinii Rusiei. Putin are o viziune sinistră legată de viitorul lumii. Săptămânile şi lunile care urmează vor fi grele pentru ucraineni. Va dura până când sancţiunile vor avea rezultat.”, a declarat Joe Biden.

Conflicte în UE, pe tema deconectării Rusiei de la SWIFT

Joe Biden a decis că Rusia să nu fie deconectată de la SWIFT, reţeaua globală de plăţi bancare. Se pare că, în UE, Germania, Italia, Ungaria şi Cipru se opun acestui pas, în timp ce ţările din est cer ca SUA şi aliaţii să ia această măsură. Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania sunt cele mai vocale.

Deconecatarea de la  sistemul de plăţi interbancare Swift ar paraliza practic sistemul bancar din Rusia, însă Biden susţine că a luat măsuri care vor afecta mai rău ţara europeană.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net