Ce se întâmplă cu Europa dacă Rusia oprește gazul? Scenariu de coșmar...

#R─âzboi Ucraina-Rusia

Kiev, 24 februarie 2022. Sirenele urlau asurzitor la ora 16.30, dar sute de ma╚Öini se ├«nghesuiau la benzin─ârii pentru a face plinul. Mult─â lumea fugea din fa╚Ťa bombelor ruse╚Öti care aveau s─â se abat─â dup─â c├óteva minute asupra capitalei Ucrainei, informeaz─â Euronews.

image
Cozi incredibile în Kiev în timpul zilei de 24 februarie 2022 - foto EPA-EFE

Scena avea loc la o zi dup─â ce SUA a anun╚Ťat sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei ╚Öi Germania a anun╚Ťat c─â nu d─â autoriza╚Ťie de func╚Ťionare conductei de gaz Nord Stream 2. Proiectul Nord Stream 2 dezvoltat de compania AG (n.r. sanc╚Ťionat─â de SUA) fusese conceput s─â dubleze capacitatea de alimentare cu gaz rusesc a Germaniei.

Proiectul de 11 miliarde $ blocat din cauza r─âzboiului

Proiectul Nord Stream 2 a costat 11 miliarde de dolari ╚Öi trebuia s─â devin─â opera╚Ťional sup─â ce primea autoriza╚Ťiile din partea Germaniei ╚Öi a Uniunii Europene. La ├«nceputul acestei s─âpt─âm├óni Germania a decis blocarea acestui proiect ca urmare a recunoa╚Öterii independen╚Ťei celor dou─â republici autonome Lugansk ╚Öi Done╚Ťk de c─âtre Rusia ╚Öi a ofertei de gaz lichefiat venit─â din partea SUA. ├Äns─â pentru a schimba infrastructura industrial─â dependent─â de gazul rusesc este nevoie de un efort ruia╚Ö din partea statelor europene ├«ntr-un termen foarte scurt.

De unde se aprovizioneaz─â Europa cu gaz?

Europa se bazeaz─â pe gazul rusesc ├«n propor╚Ťie de 40%. Acesta ajunge ├«n ╚Ť─ârile din vestul Europei prin conducta Yamal-Europa, care traverseaz─â Belarus, Polonia p├ón─â ├«n Germania ╚Öi prin Nord Stream 1, care ajunge prin Ucraina direct ├«n Germania. Europa mai e conectat─â ╚Öi la alte conducte de gaz, multe dintre ╚Ť─ârile europene renun╚Ť├ónd de-a lungul timpului s─â se mai aprovizioneze din Rusia. Ucraina a deveni ├«ncep├ónd din 2021 zon─â de tranzit a gazului c─âtre Slovacia ╚Öi c─âtre Austria ╚Öi Italia. Atacarea Ucrainei produce un impact major asupra aliment─ârii Europei cu gaz prin Yamal-Europa, Nord Stream 1 ╚Öi TurkStream.

De unde mai poate aduce gaz Europa?

Exist─â riscul uria╚Ö, de la o zi la alta, ca Rusia s─â ├«ntrerup─â aprovizionarea cu gaz a Europei, drept r─âspuns la sanc╚Ťiunile la care a fost supus─â. Conform Euronews, trebuie luat ├«n calcul ╚Öi alt scenariu: acela al afect─ârii din cauza r─âzboiului a conductelor de gaz care tranziteaz─â Ucraina, cit├ónd un studiu realizat de anali╚Ötii de la Oxford Institute for Energy Studies. Germania, de exemplu, cel mai mare consumator de gaz rusesc, poate importa din Norvegia, ╚Ü─ârile de Jos, Marea Britanie ╚Öi Danemarca. Dar Norvegia, cel mai mare furnizor de gaz european livreaz─â deja gaz la capacitate maxim─â ╚Öi nu poate ├«nlocui necesarul furnizat de Rusia.

Alte solu╚Ťii de alimentare cu gaz a Europei

Zona sudic─â a Europei poate primi gaz din Azerbaidjan prin conducta Trans-Adriadic─â, ce ajunge p├ón─â ├«n Italia ╚Öi prin conducta Trans-Anatolian─â de Gaz Natural, din Turcia. ╚Ü─ârile ├«nvecinate pot primi sursa de energie interconect├óndu-se la vecinele lor din sud, ├«ns─â pre╚Ťul acestui gaz va fi ridicat. Anali╚Ötii de la Barclays cred c─â este imposibil ca europenii s─â g─âseasc─â rapid o solu╚Ťie pentru a ├«nlocui cei 150-190 de miliarde de metri cubi de gaz furniza╚Ťi de Rusia. Trebuie men╚Ťionat c─â numai pe perioada iernii, Rusia livreaz─â ├«n UE 48 de milioane de metri cubi. Rusia s-a angajat s─â livreze ne├«ntrerupt gaz c─âtre Europa printr-o scrisoare deschis─â, ├«n cadrul conferin╚Ťei de la Doha, pe teme energetice. ├Äns─â, a╚Öa cum s-a ├«nt├ómplat ╚Öi ├«n cazul invad─ârii Ucrainei, acest lucru se poate schimba ├«n orice clip─â.

Pute┼úi urm─âri ┼čtirile Click! pe Google News, Facebook┬á╚Öi Instagram!

cub andreea esca (1) png
zodiac 600x400 jpeg
the sandman jpg
archie battersbee jpg
image png
4 britney spears 5 jpg jpeg
cub laura cosoi png
Oana si Mioara Roman jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
zodiac 600x400 jpeg
calendar ortodox 2021 08 august sfantul ierarh emilian marturisitorul episcopul cizicului png
untold jpeg
depresie coronavirus sinucidere jpeg
artista lacul morii 3 PNG
metrou piata unirii 0 jpeg