Mai este posibilă o tragedie nucleară de tipul celei de la Cernobîl? Ce spun specialiștii

#Război Ucraina-Rusia

Ucraina se află în război de peste o săptămână, iar o lume întreagă privește îngrozită situația țării. Recent, un incediu a izbucnit la centrala nucleară Energodar din Zaporijie, în urma unor atacuri ale forțelor ruse. 

centrala nucleara ucraina

Cea de-a noua zi de război a început cu o îngrijorare a întregii lumi. Cea mai mare centrală nucelară din Europa a fost atacată de tancuri rusești. 

Panica s-a instaurat rapid în lume, iar oamenii au dorit să afle cât mai multe lucruri despre posibilitatea unei tragedii nuclare.

Părerea specialiștilor

Teodor Chirica, expert în energie nucleară şi preşedinte onorific al Forumului Atomic Român, a declarat că o tragedie nucleară de proporţiile celei de la Cernobîl nu mai este posibilă. Acesta a explicat că centralele actuale sunt protejate de structuri de beton special concepute pentru a nu putea fi afectate.

Instalaţiile din reactoarele nucleare sunt protejate de anvelope de protecţie din beton, structuri armate foarte puternice, cu grosimi de peste un metru, proiectate pentru a nu fi afectate de evenimente externe, cum ar cutremure, proiectile sau incendii. Chiar şi în cazul extrem în care aceste sisteme ar putea fi fisurate, până la zona activă unde este amplasat combustibilul nuclear sunt o serie de structuri interne căptuşite cu plăci de oţel, precum şi structurile metalice care conţin combustibilul nuclear şi unde are loc reacţia de fisiune nucleară. Toate aceste sisteme de protecţie, precum şi sistemele tehnologice din interiorul reactorului nuclear sunt calculate să reziste la cutremure de probabilitate extremă, care exced probabilitatea de a apărea o dată la 10.000 de ani”, a explicat Teodor Chirica, potrivit Agerpres.

Făcând o comparație între Cernobîl și centrala nucleară Energodar din Zaporijie, expertul a declarat că centrala de la Cernobîl nu avea sisteme complexe de protecție și că o tragedie de acel tip, nu mai este posibilă.

PLANURI DE RĂSPUNS PENTRU SITUAȚII DE URGENTA

Un accident de tipul Cernobîl nu mai este posibil în prezent, datorită nivelului foarte ridicat de securitate nucleară a centralelor nucleare: diferenţele tehnologice majore, conceptul de apărare în adâncime, măsurile de protecţie, cultura de securitate nucleară a personalului, nivelul de control şi reglementare naţional şi internaţional. În situaţii extreme nu pot fi excluse posibile scurgeri de materiale radioactive, dar în cantităţi controlabile cu efecte reduse asupra populaţiei şi mediului. Este bine de precizat că Cernobîl a rămas un accident de referinţă la o centrală nucleară, unde, pe lângă unele slăbiciuni tehnologice, a contribuit foarte mult şi factorul uman, dar acest tip de centrale nucleare a fost retras din exploatare în statele membre deţinătoare”, a precizat Chirica.

Expertul a adăugat că, la nivel național, există planuri pentru astfel de situații de urgență, inclusiv evenimente nucleare. 

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net