Eroii de la Cernobîl. Cum au salvat trei oameni milioane de vieți
Explozia de la Cernobîl a fost cel mai dezastruos accident nuclear din istorie. Deși pare greu de crezut, totul ar fi putut fi mult mai rău, asta dacă nu s-ar fi sacrificat trei orameni. Curajoși, ei și-au luat inima în dinți și au reușit să prevină o catastrofă și mai mare, salvând milioane de vieți.
Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare din Cernobîl explodează, cauzând ceea ce este cunoscut în istorie drept „cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanității”. Consecințele au fost devastatoare, iar numărul deceselor cauzate de expunerea la radiații se ridică la aproape 100.000 de persoane, deși oficial s-au înregistrat doar 56 de decese directe.
Povestea exploziei de la Cernobîl e încă celebră, până și HBO a lansat o miniserie pe tema aceasta, care a avut și are, în continuare, foarte mare succes. Bineînțeles, există și multe aspecte care nu sunt foarte cunoscute pentru toată lumea, sau cel puțin sunt date uitării.
„Brigada sinucigașă” care a salvat Europa
De exemplu, puțini sunt cei care știu că amploarea distrugerii ar fi putut fi mult mai mare dacă nu ar fi fost vitejia a trei voluntari. Dacă nu erau cei trei eroi, o mare parte din Europa era nelocuibilă pentru sute de mii de ani. Sunt cunoscuți sub numele de „Echipa (sau Brigada) sinucigașă” și este vorba despre Alexei Ananenko, Valeri Bezpalov și Boris Baranov.
Curajoșii nu doar că au supraviețuit evenimentului înspăimântător, ci și radiațiilor care au afectat grav nenumărate persoane care lucrau la Cernobîl și pe cei din apropiere. Dar ce au făcut ei, mai exact? Ei bine. Printr-o acțiune curoajoasă, au adus speranță într-un moment în care URSS era copleșită de situație.
S-au oferit voluntari pentru o misiune
Ei s-au oferit voluntari pentru o misiune care, pur și simplu, era sinucigașă. La 4 mai 1986, la doar câteva zile după dezastrul inițial, inginerul Alexei Ananenko, inginerul Valeri Bespalov și supraveghetorul de schimb Boris Baranov au „decis” soarta a milioane de oameni.
După 10 zile de la producerea exploziei principale, inginerii care se aflau la fața locului au aflat de o nouă amenințare care putea fi mult mai mare. Prima explozie a avariat sistemul de răcire cu apă al centralei, ceea ce a dus la formarea unei mari bălți sub miezul nuclear în topire. Dacă în acest miez nuclear ar fi ajuns această apă, ar fi provocat ceea ce experții numesc o explozie de abur și ar fi putut avea o forță de cinci megatone. Mai mult decât atât, tot aburul eliberat ar fi infectat cerul cu radiații care ar fi ajuns să se răspândească în întreaga Europă și în Rusia. Fizicianul sovietic Vassili Nesterenko a menționat că explozia ar fi făcut Europa de nelocuit.
Bazinele care conțineau aproximativ 20 de milioane de litri de apă au trebuit să fie drenate. Singura modalitate de a face acest lucru a fost prin răsucirea manuală a supapelor corecte în subsolul acum inundat. Cine s-ar fi riscat să facă asta? Ei bine, „Echipa sinucigașă”!
Președintele Ucrainei le-a oferit decorații pentru curaj
Îmbrăcați în costume speciale și echipați doar cu o lanternă, Alexei Ananenko, Valeri Bezpalov și Boris Baranov au intrat în zona de pericol, au avansat cu mult curaj prin rămășițele reactorului pentru a ajunge la supapele speciale, care aveau rolul de a evacua apa radioactivă și așa au salvat milioane de vieți!
Bărbații au ieșit din subsol ca eroi. Deși se credea că cei trei nu vor supraviețui mai mult de câteva săptămâni, în 2015, s-a raportat că doi dintre bărbați erau încă în viață, sunt și acum, potrivit atlas-geografic.net și încă lucrau în cadrul industriei. Din păcate, Boris Baranov, a decedat în 2005 în urma unui infarct, la vârsta de 64 de ani.
Alexei Ananenko și Valeri Bespalov au primit decorații pentru curaj de la președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, în 2018. Celui de-al treilea, Boris Baranov, premiul i-a fost acordat post-mortem.
Povestea lor a fost imortalizată în serialul HBO „Chernobyl”
De asemenea, pentru cei care vor să vadă curajul celor trei bărbați, povestea lor a fost imortalizată în serialul HBO „Chernobyl”, acolo unde fapta lor eroică a fost adusă în atenția publicului larg.