Alertă! Primul pacient cu «ciupercă neagră» din România a fost diagnosticat!
Medicii au diagnosticat primul pacient cu «ciupercă neagră» din acest an, din România, o afecțiune pentru care nu există vaccin și apare de obicei la persoanele care au suferit de Covid-19 și au sistemul imunitar foarte slăbit.
Primul pacient cu ciupercă nergră din acest an, din țara noastră, este un bărbat în vârstă, care suferă de mai multe comorbidităţi. Acesta a trecut printr-o intervenție chirurgicală în urmă cu o săptămână la Institutul ORL din Capitală.
Infecția cu ciuperca neagră nu poate fi prevenită prin vaccinare, întrucât medicina nu a dezvoltat până la acest moment un ser eficient. Medicii au observat că infecția cu ciuperca neagră este un simptom târziu al infecției cu SARS-CoV-2, iar cauza principală este un sistem imunitar compromis și boli asociate, cum ar fi diabetul sau HIV.
De obicei, ciuperca neagră apare la o lună de la infectarea cu SARS-CoV-2, iar medicii sunt de părere că este necesară depistarea rapidă a unei astfel de afecțiuni, notează Antena 3.
În România, s-au înregistrat, anul trecut, nu mai puțin de șase cazuri de infecție cu ciupercă neagră.
În ultimele trei săptămâni numărul infecțiilor cu SARS-CoV-2 au crescut exponențial față de perioadele anterioare, astfel că la data de 28 iulie, 2022, au fost confirmate 9.300 de cazuri în România. Dintre pacienții COVID, diagnosticați în ultima perioadă, 253 sunt internați la secțiile de Terapie Intensivă.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 12 decese din cauza COVID-19.
Rafila recomandă purtarea măștii în spațiile aglomerate și în interior
Ministrul Sănătăți, Alexandru Rafila a anunțat la data de 11 iulie că recomandă populației purtarea măștii în spațiile publice închise, inclusiv în mijloacele de transport în comun precum și în exterior, în zonele, unde există multă aglomerație.
„Pentru infecția cu SARS-CoV-2 am făcut recomandări foarte clare populației, utilizarea măștii în spațiile aglomerate, închise. Și mijloacele de transport în comun fac parte din această categorie. De asemenea, igiena individuală și, în măsura în care este posibil, evitarea aglomerației.
În plus, un lucru pe care poate să-l facă absolut oricine, mai ales acum, în sezonul cald, este aerisirea permanentă sau periodică, dar cât mai frecventă, a spațiilor închise acolo unde își desfășoară activitatea mai multe persoane. Este o măsură simplu de aplicat și care previne transmiterea acestei boli“, a declarat ministrul Alexandru Rafila într-o intervenție la România TV.
Ciuperca neagră are o rată de mortalitate de 50%
Mucormicoza, cunoscută și ca «ciuperca neagră» este o infecție rară. Este cauzată de expunerea la mucegaiul mucor care se găsește în mod obișnuit în sol, plante, fructe și legume în descompunere.
„Este omniprezent și se găsește în sol și aer și chiar în nasul și mucusul oamenilor sănătoși”, a declarat Dr Nair, pentru BBC.
«Ciuperca neagră» afectează sinusurile, creierul și plămânii și poate pune viața în pericol la persoanele diabetice sau la persoanele cu imunodeficiență gravă, cum ar fi pacienții cu cancer sau persoanele cu HIV/SIDA.
Medicii susțin că mucormicoza, care are o rată globală de mortalitate de 50%, poate fi declanșată de utilizarea steroizilor, un tratament care salvează vieți pentru pacienții cu Covid-19 grav bolnavi.