A fost imaginea atentatului de la Bruxelles! Ce s-a întâmplat cu ea după atac

Ultima actualizare:

    Nidhi Chaphekar, una dintre supraviețuitoarele atentatului de Bruxelles, care a devenit imaginea emblematică a terorii de atunciFoto: CNN
Nidhi Chaphekar, una dintre supraviețuitoarele atentatului de Bruxelles, care a devenit imaginea emblematică a terorii de atunciFoto: CNN

Miercuri, 22 martie, se împlinește exact un an de la cel mai dramatic atac terorist din Belgia, care a costat viața a 32 de oameni și a rănit alți 300. În urmă cu un an, două explozii săvârșite în urma unor atacuri sinucigașe ale Statului Islamic pe aeroportul din Bruxelles, au zguduit Europa Occidentală.

Atunci, o fotografie cu una dintre supraviețuitorii atentatului, a fost distribuită în întreaga lume prin mass-media, sugerând coșmarul prin care au trecut sute de oameni din Aeroportul Zaventem.

Nidhi Chaphekar (41 de ani), femeia din imaginea devenită celebră, a fost surprinsă stând rănită pe un scaun, la scurt timp după atentat, fiind în sutien și cu geaca sfâșiată de cumplitul atac. Ea apovestit pentru CNN drama prin care a trecut atunci n aeroportul din Bruxelles:


    Atentatul de la Bruxelles de acum un an a costat viața a 32 de oameni și a rănit alte 300 de persoaneFoto: AP
Atentatul de la Bruxelles de acum un an a costat viața a 32 de oameni și a rănit alte 300 de persoaneFoto: AP

„Am văzut pentru prima dată un atac sinucigaș cu bombă, dar nu-mi dădeam seama despre ce era vorba. Părea că ceva a explodat...mereu m-am gândit că ar fi fost un scanu cu rotile care merge cu baterii pe litiu. În acele momente, în acele câteva secunde, în timp ce vorbeam, mulțimea a început să fugă în toate direcțiile...cei care nu găsit ieirea în acel haos, veneau în grabă spre noi, plângeau și începuseră să strige”, a precizat în interviu supraviețuitoarea.

Femeia s-a uitat în jur după un loc unde să se adăpostească și a văzut o statuie pe culoarul „Plecări”. Atunci, s-a produs o altă explozie. „Am fost aruncată la câțiva metri cred. Am aterizat pe picioare, apoi m-am prăbușit...așa m-am ales cu o tăietură la cap.” Nidhi a încercat să se ridice, dar traumatismul era mult prea sever. „M-am uitat în jur, dar n-am văzut nimic din cauza fumului, așa că mi-am spus mie însămi: «Nidhi, stai jos, mișcă!» A fost atât de rău, încât nu puteam să mă mișc.”


    Nidhi Chaphekar și soțul săuFoto: CNN
Nidhi Chaphekar și soțul săuFoto: CNN

Norocul ei a fost că în acel moment a trecut pe-acolo un soldat care a ajutat-o să se ridice și a fost așezată pe un scaun. Chipul său era însângerat, suferise arsuri severe și avea o rană gravă la picior. „Am încercat să-mi opresc sângerarea de la picior, de-aia stăteam cu el pe cotiera scaunului.”

În timp ce aștepta echipele medicale, a oferit sprijin altor supraviețuirori care treceau pe lângă ea. „Le dădeam speranță că supraviețuiserăm.” Peste două ore și jumătate, Nidhi a fost dusă la spital, unde medicii i-au investigat organele interne pentru a fi siguri că nu suferise și alte leziuni. Fiind conștientă, a putut să le dea datele de contact ale soțului său, Rupesh, pentru a-l anunța că este teafără. și-a dat seama că știrile îi vor neliniști familia, în special pe cei doi copii ai lor, un băiețel de 15 ani și o fetiță de 11 ani.

Nouă ore după explozie, familia ei nu avea însă date certe despre starea de sănătate a lui Nidhi. Tot ce văzuseră era fotografia în care apărea rănită pe scaunele din aeroport. „În cele nouă ore, doar acea imagine le-a dat copiilor mei speranță. Acea fotografie nu arată cât eram de afectată. Le sugera că da, eram acolo, eram în viață. Stăteam, eram în regulă și că eram banfajată și m-aș fi întors la ei.”

Nidhi avea însă arsuri pe 25% din corp (pe față și alte părți ale corpului), avea un picior fracturat și îi intraseră mai multe bucăți de metal în piele în urma undei de șoc. Starea ei de sănătate se înrăutățise, doctorii s-au străduit să o mențină stabilă până la jumătatea lunii aprilie, când s-a trezit din comă, dar nu mai știa cine e. Abia pe 18 aprilie, memoria ei a revenit.


    Nidhi, alături de jurnalista care a fotografiat-o în acel moment teribilFoto: Twitter
Nidhi, alături de jurnalista care a fotografiat-o în acel moment teribilFoto: Twitter

Fotografia cu ea în aeroport a fost realizată de către jurnalista georgiană Ketevan Kardava, care a fost martoră a exploziei. La câteva luni după atentat și după ce și-a revenit, Nidhi a întâlnit-o pe jurnalistă, aceasta din urmă felicitând-o pentru puterea de care a da dovadă.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net