10 reguli ca să fii gazda perfectă
Este perioada vizitelor, a meselor întinse, a revederilor. Dacă petrecerea se ţine la tine acasă, trebuie să te pregăteşti puţin înainte, ca să faci impresie bună. De la curăţenia în casă şi aranjarea mesei până la detaliile ce ţin de bunele maniere, toate te ajută să fii gazda perfectă.
Amenajarea mesei
O masă frumoasă de Crăciun nu trebuie să fie supraîncărcată, pentru a nu părea obositoare. Simplitatea este secretul eleganţei. Asortează îngeraşii, Moş Crăciunii, globurile şi steluţele cu tacâmurile, cu faţa de masă, şi încălzeşte atmosfera cu lumânărele din loc în loc. Codul bunelor maniere spune că locul furculiţelor e la stânga farfuriei, aliniate de la stânga spre dreapta, în ordinea utilizării lor, şi se pun cu dinţii în sus. Cuţitele stau în dreapta, cu partea tăioasă spre farfurie, tot în ordinea utilizării (cel mai îndepărtat fiind pentru primul fel de mâncare). În faţa farfuriei stă lingura, cu partea adâncită în sus, şi, eventual, linguriţa de desert. Nu vom aşeza lângă farfurie mai mult de trei cuţite şi trei furculiţe. Dacă e nevoie de mai multe, pune-le alături, pe o măsuţă. Locul paharelor este în faţa farfuriei, spre dreapta. Se pune un pahar de ţuică, unul de vin şi unul de apă. Ele trebuie să facă parte din acelaşi serviciu, aflăm din cartea “Codului bunelor maniere astăzi” a Aureliei Marinescu.