10 restricții care ar trebui să ne scape de coșmarul COVID
Numărul mare al infectărilor zilnice cu SARS-CoV-2, al deceselor cauzate de COVID-19 şi problemele cu aglomerarea secţiilor ATI, au determinat autorităţile să impună noi restricţii. Însă nu imediate, ci abia de luni. Astfel că în acest weekend, încă este liber la distracţie!
Zece măsuri au fost aprobate, vineri, 22 octombrie, de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cele mai multe aplicându-se pentru o perioadă de 30 de zile.
- Interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, a circulaţiei persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 22,00-05,00. Sunt exceptate de la carantina de noapte persoanele care au schema completă de vaccinare sau au trecut prin boală în ultimele 6 luni. Cei care se deplasează în interes profesional, cei care îngrijesc bătrânii sau însoţesc copiii, sau cei care sunt în tranzit.
- Magazinele, restaurantele, mall-urile, sălile de fitness, cinematografele, sălile de spectacole se vor închide la ora 21.00. Accesul în acestea se va face cu certificat verde.
- Accesul persoanelor, vizitatori, în incintele instituţiilor publice centrale şi locale, regiilor autonome şi operatoriilor economici cu capital public, va fi permis doar celor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării, cu obligaţia de a verifica la intrarea în locaţie, prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID-19.
- Nu va fi necesar certificatul verde pentru activităţile religioase precum şi cele din unităţile de alimentaţie publică în care doar se comercializează produsele alimentare şi băuturile alcoolice sau nealcoolice dispuse în afara centrelor comerciale, dar şi târguri, bâlciuri şi talciocuri. Sunt exceptaţi de la prezentarea certificatului verde copiii sub 12 ani.
- Restaurantele şi cafenelele îşi pot desfăşura activitatea în interior şi la terase cu doar 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în intervalul orar 05,00-21,00.
- Interzicerea nunţilor, botezurilor şi a altor evenimente private, activităţile în baruri, cluburi şi discoteci, a organizării concertelor şi spectacolelor pentru 30 zile.
- Competiţiile sportive se vor desfăşura fără spectatori.
- Organizarea programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puţin 50% din angajaţi;
- Creşele, grădiniţele, şcolile şi after-school-urile publice şi private vor fi închise în următoarele două săptămâni.
- Purtarea măştii de protecţie devine obligatorie în toate spaţiile publice închise şi deschise, precum şi la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun. Pentru a intra în vigoare, măsurile trebuie validate şi prin hotărâre de Guvern.
Cseke Attila: Dacă ne oprim cu vaccinarea la 40-50% din populație, vom avea şi valul 5
Ministrul interimar al Sănătății spune că rata de vaccinare ar trebui să depășească 70% în România, pentru a evita apariția unor noi valuri ale pandemiei. Cseke Attila susține că „toți vom fi imunizați”, dar unii vor face acest lucru prin vaccin, iar alții prin trecerea prin boală, cu riscuri mult mai mari. „Ideea e că noi aici nu putem să ne oprim la 40% sau la 50%. Asta trebuie să înţelegem cu toţii.
Chiar dacă valul acesta 4 la un moment dat va trece – şi întrebarea este cum va trece – noi, dacă ne oprim la un moment dat, sau când o să fim pe panta descendentă și o să creadă iarăși o parte a societății că am scăpat deja, că suntem spre scăpare și oricum nu se întâmplă și vine Crăciunul și sărbătorile de iarnă și atunci nu va mai fi nicio problemă... dacă nu continuăm şi nu mergem până la 70%, peste 70%, vom avea şi valul 5, s-ar putea să avem şi alt val”, a spus Cseke la Digi24.
«Maratonul vaccinării pentru viață» în București
A început maratonul vaccinării în Capitală. De ieri dimineață, șase centre de vaccinare sunt deschise non-stop tot weekend-ul. Prima zi a început în forță. Încă de la ora 08.00, mii de oameni au venit în număr mare pentru a se imuniza. Peste 10.000 s-au imunizat în numai 6 ore, dintre care peste 3.000 în cadrul maratonului.
Cele șase centre deschise non-stop în acest weekend sunt la: Romexpo, Circul metropolitan, Biblioteca Națională, Palatul Copiilor, Liberty Mall și Clubul seniorilor „Mihai Eminescu”. Pentru ca oamenii să ajungă mai ușor în locurile unde pot fi imunizați, autoritățile au prelungit programul pe parcursul nopții a 14 linii de transport public.
La activitățile de vaccinare pot participa toate categoriile eligibile (12+) pentru administrarea dozei 1, dozei 2, dozei 3 (suplimentare) și a dozei de booster, conform instrucțiunilor CNCAV.