Cutremur în România, marți noaptea. Ce magnitudine a avut și în ce zone s-a resimțit seismul

În noaptea de marți spre miercuri, un cutremur cu magnitudinea de 3 a zguduit județul Vrancea.

Cutremurul s-a produs în Vrancea / foto: arhiva
Cutremurul s-a produs în Vrancea / foto: arhiva

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul s-a produs la ora locală 1:44, la o adâncime de 123,3 kilometri. Zona Vrancea este bine cunoscută pentru activitatea sa seismică intensă, fiind una dintre cele mai active regiuni seismice din România.

Cutremurul a fost resimțit în apropierea mai multor orașe, situate în jurul epicentrului său. Cele mai apropiate orașe sunt Focșani, aflat la 41 km vest de epicentru, urmat de Buzău la 62 km nord, Sfântu-Gheorghe la 70 km est, Brașov la 81 km est, Ploiești la 96 km nord-est, Bârlad la 98 km sud-vest și Bacău la 98 km sud. În ciuda magnitudinii moderate a seismului, locuitorii din aceste orașe au raportat o ușoară resimțire a mișcării tectonice, fără pagube semnificative.

În prima jumătate a lunii noiembrie, România a înregistrat deja nouă cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,2 și 3,2, ceea ce subliniază activitatea tectonică persistentă din regiune.

Cel mai puternic cutremur al anului 2023 a avut o magnitudine de 5,4 și a avut loc pe 16 septembrie în județul Buzău, fiind resimțit într-o arie mai largă, inclusiv în București.

Ce să faci în cazul unui cutremur puternic în România

În România, seismele pot produce pagube importante, în special în regiunile Vrancea și Buzău, astfel că este esențial să cunoaștem măsurile de siguranță necesare în timpul unui cutremur puternic:

Încearcă să rămâi calm și să acționezi rapid. Panica poate împiedica deciziile corecte. Concentrează-te să-ți protejezi viața și pe cea a celor din jur.

Găsește un loc sigur în interiorul clădirii. Dacă ești înăuntru, stai departe de ferestre, oglinzi, dulapuri înalte și alte obiecte care ar putea cădea. Cel mai bine este să te refugiezi sub o masă solidă sau o structură rezistentă care să îți ofere protecție împotriva obiectelor care ar putea cădea.

Nu fugi afară în timpul cutremurului. Clădirile pot fi instabile, iar riscul de a fi rănit de obiectele care cad este mare. Dacă ești afară în momentul cutremurului, îndepărtează-te de clădiri, stâlpi de electricitate și copaci.

Dacă ești într-un loc public, respectă instrucțiunile autorităților. În spațiile publice, păstrează-ți calmul și încearcă să te ghemuiești în apropierea unui obiect fix.

Pregătește o trusă de urgență și un plan de evacuare. Într-o țară predispusă la cutremure, este util să ai o trusă cu articole esențiale (apă, alimente neperisabile, medicamente, lanterne) și să stabilești un plan de ieșire împreună cu membrii familiei.

Aceste măsuri de precauție sunt esențiale pentru a ne proteja în timpul unui cutremur și pentru a limita eventualele riscuri de rănire sau daune materiale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Nepoții Regelui Suediei profimedia 0947513002 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
jasmine larsen rapunzel instagram jpg
nasterea domnului jpg
dimitrie tomozei captura video jpg
cafea turceasca istock jpg
Pahar pahare vin alcool FOTO Shutterstock
irene ghica şi errol flyn foto profimedia
Somn - femeie care doarme FOTO Shutterstock
Ţările române la sfârşitul domniilor fanariote. FOTO www.wikipedia.org
image
actualitate.net
image
actualitate.net