2014, cel mai fierbinte an din istorie?

Ultima actualizare:

    Fenomenul El Niño  (n.r. -  Copilul) apare când temperatura apelor ecuatoriale de suprafaţă, ale Oceanului Pacific depăşeşte 28°C
Fenomenul El Niño (n.r. - Copilul) apare când temperatura apelor ecuatoriale de suprafaţă, ale Oceanului Pacific depăşeşte 28°C

Alarmă! Cercetătorul Armin Bunde şi colegii săi, de la Universitatea Justus Liebig din Giessen, Germania, cred că există riscul ca anul 2014 să fie cel mai cald din istorie.

Pare că vom pune ochelari de soare mai repede decât ne-am fi aşteptat şi că vom respira aer fierbinte tot anul. Este un avertisment al cercetătorilor germani care ne sperie. Noi am avut deja o iarnă foarte ciudată: temperaturi nefiresc de ridicate în luna decembrie şi începutul lunii ianuarie. Au urmat trei săptămâni cu fenomene la cealaltă extremă: ger de minus 24 de grade, vânt ce a suflat cu până la 90 km/h, nămeţi de până la trei metri. Iar ieri au fost înregistrate temperaturi record în ultimii 53 de ani!

Cea mai mare temperatură minimă din 1961 până în prezent, în luna februarie, s-a înregistrat ieri noapte, la Oraviţa: 15,5 grade. Până acum, recordul a fost de 14,6 grade, informează ANM. De fapt, în mai multe localităţi din vestul, nord-vestul şi centrul ţării, la munte, au fost temperaturi record pentru data de 12 februarie. Ieri, a fost cea mai caldă dimineaţă de februarie pentru Reşiţa: la ora 7.00, erau 18 grade, ca în toiul verii!

simeon stalpnicul png

Specialiştii spun că tot anul 2014 va fi fierbinte, cu temperaturi record în istorie. Cercetătorii germani cred că valuri mari de căldură sunt gata să ajungă în atmosferă, generate de fenomenul El Niño, care apare când apele ecuatoriale ale Pacificului sunt neobişnuit de calde. Acest fenomen poate să schimbe curenţii oceanici şi vânturile, provocând grave tulburări climatice.

Cercetătorul Armin Bunde şi colegii săi, de la Universitatea Justus Liebig din Giessen, Germania, speră că avertismentul lor va permite ţărilor să dezvolte strategii care să combată efectele devastatoare ale curentului oceanic El Niño. Pe de altă parte, cercetătorul australian Andrew Watkins spune că riscul ca El Niño să se producă în a doua jumătate a lui 2014 este crescut, dar acest lucru încă nu e cert.

De azi, vremea se mai răceşte

Vremea se va menţine deosebit de caldă pentru această perioadă, chiar dacă de azi temperaturile vor începe să coboare. Un val de aer umed pătrunde în ţara noastră prin nord şi aduce şi precipitaţii, mai ales sub formă de ploi, dar slabe, iar în timpul nopţii s-ar putea transforma în lapoviţă. La munte, ar putea să ningă.

Azi vor fi între 3 grade în nord şi 14 grade în Dobrogea. Mâine, vremea se menţine mai caldă: 5 grade în depresiuni şi 13 grade în vestul Olteniei. Sâmbătă va fi o zi cu vreme de primăvară, caldă şi frumoasă. Maximele vor fi cuprinse între 5 şi 15 grade. Şi la începutul săptămânii viitoare vremea va fi mult mai caldă decât în mod normal în această perioadă în cea mai mare parte a ţării, cu maxime ce trec de 15 grade în unele zone.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Tom Parker Bowles cu Printul William si Printul Harry la nunta lui Charles cu Camilla   profimedia 0218936184 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pensionare iDqv8 webp
index webp
62480480 jpg
calendar png
bancomat jpeg
ciolacu coalitie jpg
test auto png
avion ajerbaidjean jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net