Bijuteria ascunsă dintr-o staţiune celebră care a ajuns o ruină. Ce se va întâmpla cu fostul loc exclusivist, construit în urmă cu 150 de ani
Unul din cele mai importante hoteluri din Băile Herculane este Hotelul Traian, aflat în centrul istoric al celebrei staţiuni. Hotelul a fost scos de zeci de ori la licitaţie, din 2016, și a trecut deja de toate barierele administrative, urmând să fie preluat de un proprietar controversat.
Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, și județul, prin Consiliul Județean, nu au vrut să aibă de a face cu problemele Hotelului Traian din stațiunea Băile Herculane și au dat „pas” pentru a întări procedurile deja îndeplinite de înstrăinare a imobilului către un nou investitor. Licitația a avut loc în luna iunie, fiind vândut de administratorul special (din București) al societății proprietare, care acum este în reorganizare, iar contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat o lună mai târziu, cu clauză suspensivă, până ce autoritățile decid să nu-și exercite dreptul de preempțiune pe care îl au pentru achiziționarea unui monument istoric de o asemenea însemnătate.
Cu toate acestea, pașii pentru salvarea clădirii păreau a fi sortiți eșecului, deoarece investitorii-salvatori se așteptau să scoată clădirea din ruine.
Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, a prezentat situația actuală a „imobilului monument istoric Hotel Traian, fost Hotel Carol, fost Pavilion 1, azi parțial dezafectat, locuințe sociale, farmacie și cabinet medical, situat în Băile Herculane, strada Cerna, nr. 4. Valoarea de vânzare este de 1.294.399 de euro, fără TVA”, pentru aleșii județului.
Ce se va întâmpla cu Hotelul Traian
Consilierul județean Doru Coșei s-a declarat la început extrem de optimist și a explicat: „Această clădire este una foarte importantă pentru comunitatea noastră din Băile Herculane. Este o clădire-monument de pe vremea Imperiului Habsburgic. A fost transferată în 1918 Statului Român. De acolo a început, oarecum, degradarea, după Revoluție. Prin mai multe inginerii financiar-economice, clădirea a fost achiziționată de diverși investitori. Până la urmă ne bucură această achiziție, se pare că avem în sfârșit un investitor serios care achită o sumă considerabilă. Ne-ar fi plăcut ca edificiul să fie achiziționat cumva de Statul Român, să se acceseze fonduri europene și să revină din nou în patrimoniul nostru național. Dar, după cum știm, Statul Român este un prost administrator, nu sunt bani, sperăm ca acest investitor să aducă din nou frumusețea acestei clădiri. Clădirea se află în centrul istoric, degradarea era undeva la maxim, acest centru arăta urât din cauza acestei clădiri”.
Liberalul Doru Coșei a declarat că nu-l cunoaște personal pe investitor, dar „văd că dispune de o sumă considerabilă și pare o perspectivă bună. Din câte cunosc eu, Pavilionul 1811 nu este în starea de degradare a acestui imobil. Acolo s-au făcut construcții de renovare, s-a construit acoperișul clădirii. Clădirea este una destul de solidă, mai multe detalii nu știu”, potrivit caon.ro.
Supranumit „omul baronului de Olt“, investitorul are o condamnare penală pentru infracțiunea de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene. În 2019, acesta a fost condamnat la pedeapsa de un an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Timp în care a avut de executat 40 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, la un liceu din județul Olt.
Ce se va întâmpla până la urmă cu hotelul de la Herculane? De remarcat, pe internet a apărut în același timp și un alt proiect de revitalizare a obiectivului, unul oarecum colectiv, care caută să strângă 200 de investitori, cu un aport de 15.000 de euro fiecare.
„Personal nu știu cât vrea să investească, nu avem informații despre proiect. Tot personal sunt suspicios în privința investitorului, am citit și eu și nu pare de încredere. Dar mai rău decât Gavrilescu, fostul proprietar, nu cred că se poate! Clădirea era în stare gravă de degradare! Sperăm! Mai mult nu cred ca este posibil. Avem totuși un investitor care pare să aibă potențial!“, a spus Doru Coșei.