Istoria se vinde pe OLX. Se caută cumpărător pentru Hotelul Traian din Băile-Herculane

image
Construit la 1869, Hotelul Traian, denumit succesiv și Rudolf, apoi, Carol I, chiar dacă acum e în renovare, nu mai e decât o umbră a celui de odinioară

Că totul pare a fi de vânzare în România, este deja un fapt banal. Că statul român lasă, intenționat sau ba, ca istoria și clădiri istorice din țara noastră să îi „scape” din mâini, ajungând să fie scoaze la mezat de privați, e, tot așa, aproape o normalitate. Dar gândul încă se încrâncenează, iar ochiul se umbrește când vezi, realmente, o clădire ridicată de un împărat, dintr-o stațiune ce, acum 150 de ani era „Perla Europei”, scoasă la licitație pe…OLX. E cazul faimosului hotel Traian, fost Carol I, ce încearcă chiar azi să-și găsească cumpărător pentru cel puțin 1.300.000 de euro, după cum scrie în anunț.

„Societate în insolvență scoate la licitație prin lichidator în data de 05 septembrie 2019 hotel în curs de amenajare în Băile Herculane, 74 camere, 7412 mp (Hotel Carol I)”. Așa sună, sec, prima parte a anunțului publicat pe OLX de actualii patroni. Societatea ce deține hotelul, SC Hotel Dacia SRL, e în insolvență și scoate la vânzare câteva dintre proprietăți printr-un cabinet individual de insolvență. Prețul afișat cerut pentru clădire este de 1.300.000 de euro. De „sapi” mai departe, pe site-uri specializate, afli că „valoarea de piață recomandată” este de 12.083.989 lei, adică 2.599.266 euro, fără TVA. E mereu fascinantă această aparentă precizie „la virgulă” a unor asemenea estimări, ce trebuie să dea, de bună seamă, senzația de seriozitate dusă până la sânge.

image
În perioada sa de glorie, Băile Herculane era supranumită „Perla Europei”, fiind considerată chiar și de Împăratul Franz Iosif drept „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”

Dar cum să „estimezi” istoria? Asta s-a întrebat și Dan Negru, zilele trecute, într-o postare pe contul personal de Facebook, intitulată "Istoria se vinde la bucată, pe OLX". După cum, paranteza aceea, din anunțul de la început, este esențială. Pentru că e vorba de una dintre clădirile emblematice ale fostei, putem spune, stațiuni Băile Herculane. Renumită încă de pe vremea romanilor pentru apele ei speciale, acum a fost aproape „îngropată” de teribilii lor urmași cu „î din a”. Iar Hotelul Traian e unul dintre exemplele acestei nesfârșite procesiuni de înmormântare a lucrurilor de preț pe care locul unde bogătașii, ba chiar personaje cu „sânge albastru” visau, acum un secol și jumătate, să ajungă, plătind aur și bani grei pentru un asemenea favor. De ce? Simplu.

Împărăteasa Sisi a Austriei era îndrăgostită de localitate

Stațiunea era locul de care se îndrăgostise faimoasa Împărăteasă Sisi, adică Elisabeta de Bavaria, soția preaputernicului Franz Iosif, Împăratul Austriei, Rege al Ungariei și încă o sumedenie de titluri. Hotelul în sine a fost construit chiar la inițiativa celor două capete încoronate, în 1869, purtând inițial numele singurului fiu al cuplului imperial, Rudolf. Da, acel Rudolf a cărui viață s-a sfârșit în 1889 prin sinuciderea sa, la doar 31 de ani și a iubitei lui, baroneasa Marie Vetsera, o iubire interzisă însă de tatăl-împărat, sinucideri ce au născut romantica poveste a dramei de la Mayerling, transpusă în romane și în filme. Sigur, pe vremea aceea, Herculane, ca și Banatul întreg, aparținea Imperiului Habsburgic, transformat, după 1867, în Austro-Ungar. Dar în 1869 toate acestea erau încă neștiute, urmând a se întâmpla în viitor. Când a văzut întîia oară locul, Franz Iosif a exclamat că este „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”. Și a revenit, se spune, de vreo patru ori. Dar Sisi a ajuns de cinci ori, îndrăgostindu-se de acest loc, precum Regina Maria de Balcic. A avut aici propria ei vilă, Vila Elisabeta, pentru că făcea inclusive tratament, chinuită, de tânără, de reumatism. Dar îi plăcea să se și plimbe prin pădurile Munților Cernei, însoțită uneori de doamne de onoare, dar, aproape întotdeauna, călăuzită de pădurarul român Petre Zarva. Tot aici a primit-o, ca gazdă, în 1887, pe Regina Elisabeta a României, soția cea poetă a lui Carol I, apoi, ultima oară avea să inspire aerul verde al „Orașului lui Hercule” în 1896, la întâlnirea a trei capetele încoronate, Împăratul Franz Iosif, Regele Carol I și Regele Alexandru al Serbiei, la inaugurarea canalului navigabil al Dunării de la Porțile de Fier.

image
Împărăteasa Sisi a Austriei a fost de cinci ori în Băile Herculane, ultima oară în 1896, cu doi ani înainte de asasinarea ei

A fost momentul de glorie maximă a stațiunii unde tânjeau până și turcii musulmani să ajungă. Unde a poposit și Tudor Vladimirescu de două ori, dar și Nicolae Bălcescu și mulți alții. După numai doi ani, Sisi, împărăteasa neînfricată și zburdalnică avea să fie ucisă de un anarhist. Azi, se spune că umbra ei fantomatică mai apare uneori prin unele locuri din clădirile-giuvaier ce, astăzi, au ajuns doar „cadavre”. Ca și cea a Hotelului Traian ce se vinde pe OLX. Asta și din cauză că, în 2016, Consiliul Local a decis să nu cumpere clădirea, deși avea drept de preempțiune. Așa a ajuns la un privat. Care, nu doar de acum, ci de ceva vreme, tot încearcă să vândă hotelul. La urma urmei, ce contează e doar prezentul, nu? Împărăteasa Sisi nu se mai poate întoarce. Nici Carol I al României. Doar că, cine știe?, s-or întoarce-n mormânt…

corina caciuc laurentiu reghecampf jpg
david pușcaș PNG
Prodanca a venit în verde la parastas
297864509 797471311249327 3811769304355163939 n jpg
vocea romaniei sezonul 10 vlad nicolici a impresionat publicul cu interpretarea inedita a piesei zscream 1 jpg
andrei rosu mihaela bilic png
cub bebeto reghecampf png
Justin Bieber FOTO EPA-EFE
Misterul dinților prezentați de ucraineni a fost deslușit. Foto: Twitter/ Ministerul Apărării din Ucraina
Pasager 2 milioane jpg
image
image
image
image
foto1 economii shutterstock 538621285 jpg
SAGA
Medicul stomatolog Sorina Stroe
eurovision logo foto shutterstock
calendar ortodox 2021 08 octombrie sfanta cuvioasa pelaghia png
297864509 797471311249327 3811769304355163939 n jpg