Tabelul vârstei de pensionare. Ce trebuie să știe românii
De 4 luni a intrat în vigoare noua Lege a pensiilor și deja guvernanții aleg să nu o respecte, anunțând că blochează indexarea planificată pentru 1 ianuarie. Alte prevederi ale legii rămân însă în vigoare iar printre cele mai importante se află și noile reguli despre vârsta de pensionare. Dacă guvernanții nu le schimbă iar, peste 10 ani vârsta de pensionare a femeilor va fi egală cu a bărbaților.

Ce se întâmplă la fiecare 3 ani potrivit Legii Pensiilor
Legea prevede că din 3 în 3 ani, pot fi rediscutați parametrii după care se calculează pensiile. După ce criteriu? Ei bine în funcție de cum va evolua speranța de viață din România.
Dacă de exemplu se va constata că speranța de viață crește la români, odată cu trecerea timpului, se va majora stagiul minim de cotizare și vârsta de retragere din câmpul muncii. Dacă speranța de viață va scădea, procesul va fi inversat
Ce spune legea pensiilor
„(...)În situaţia în care se constată o evoluţie pozitivă a speranţei de viaţă, autorităţile competente vor lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare contributiv, a stagiului complet de cotizare contributiv şi a vârstei standard de pensionare cu jumătate din perioada de creştere a speranţei de viaţă, prin modificarea cadrului legal”, se arată în lege conform bugetul.ro.
Se va modifica vârsta de pensionare la femei
Anexa 5 a Legii pensiilor intrată în vigoare la 1 septembrie 2024, prevede negru pe alb etapele de creștere a vârstei de pensionare pentru femei, începând cu luna ianuarie 2030. Iată aici tabelul vârstei de pensionare:

De la data de 1 ianuarie 2035, vârsta de pensionare a femeilor va deveni egală cu cea a bărbaților. Nu doar în România, ci în întreaga Uniune Europeană se dorește ca oamenii să poată să se retragă din câmpul muncii la 65 de ani. Se estimează că va fi cea mai bună variantă care să se poată corela și cu speranța de viață.