Categoria de seniori care e în pericol să-și piardă pensia. Documentul pe care trebuie să îl depună până la sfârșitul lunii decembrie 2024
Pensionarii trebuie să depună neapărat un act, dacă nu vor să rămână fără pensii. Această categorie de vârstnici au de luat în calcul mai multe aspecte, dacă vor să își asigure pensia pe viitor.
Pensionarii stabiliți în străinătate trebuie să depună un act important dacă vor să își păstreze pensia
Anumiți pensionari trebuie să depună ocazional certificatul de viață la pensie, altfel riscă să rămână fără veniturile lunare. Vorbim despre cei care s-au mutat în străinătate, dar care au acumulat ani de muncă în România și au îndeplinit stagiul complet pentru a primi pensie din partea statului român.
În această categorie sunt incluse chiar și pensiile de urmaș, astfel că certificatul de viață trebuie semnat în fața autorităților legale de pe teritoriul în care au ședere permanentă.
Important de menționat este că certificatul se depune în lunile septembrie și martie, însă anul acesta, perioada de trimitere s-a prelungit până la data de 31 decembrie 2024, din cauza procesului de aplicare a noii legi.
Cum pot trimite actul la casa teritorială de pensii
Pensionarii vor trimite certificatul în format digital și completat integral, dacă nu vor ca drepturile de pensie să le fie suspendate. Potrivit newsweek.ro, transmiterea acestui document către casa teritorială de pensii se poate face prin orice intermediu de comunicare, precum poștă, e-mail, fax, sau date de contact care se regăsesc pe site-urile oficiale.
„Precizăm că, în cazul noilor beneficiari nerezidenți, dacă între data depunerii cererii de pensionare și data primei plăți a pensiei stabilite prin decizia de acordare a unor drepturi de pensie s-au scurs mai mult de 6 luni, casa teritorială de pensii competentă va transmite, împreună cu decizia de acordare a unor drepturi de pensie și cu o adresă de informare, un exemplar al certificatului de viață, urmând ca prima plată a drepturilor de pensie să se efectueze, în acest caz, după primirea exemplarului completat al certificatului, semnat și ștampilat, care atestă faptul că beneficiarul este în viață”, sunt informațiile transmise de Casa Națională de Pensii.