Ai condus fără rovinietă? Amenda poate ajunge la tine și după câteva luni
Atenţie, şoferi! Cei care sunt surprinși că merg cu mașina pe drumurile naționale fără a avea o rovinietă valabilă pot fi sancționați de către autorități şi la câteva luni bune de la constatare.
De obicei, fapta e constatată cu ajutorul camerelor video de supraveghere, ceea ce poate duce la o întârziere în stabilirea amenzii și transmiterea ei către șoferi. În condițiile în care Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a clarificat recent momentul de la care amenda poate fi comunicată, avocatnet.ro explică pe site cât de mult poate dura până ce șoferii primesc efectiv documentul.
Cea mai uzuală modalitate în care se poate constata încălcarea obligației este folosirea camerelor video amplasate pe drumurile naționale.
Într-o asemenea situație, fapta șoferului nu este sancționată, în principiu, chiar la momentul la care este săvârșită, ci ulterior, după vizionarea înregistrărilor video. Cu alte cuvinte, procesul-verbal de contravenție poate fi încheiat la mai mult timp după săvârșirea faptei, iar comunicarea acestuia se poate face abia după ce documentul este întocmit, așa cum a stabilit recent ICCJ.
În aceste condiții, dacă e să luăm exemplul unui șofer care a circulat fără rovinietă doar în data de 1 ianuarie 2017, putem face o estimare a perioadei maxime în care amenda ar putea să ajungă la el, potrivit sursei citate mai sus.
Mai întâi, trebuie precizat că o amendă contravențională poate fi aplicată doar în maximum șase luni de la data faptei, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 2/2001. Având în vedere exemplul nostru, presupunem că procesul-verbal este încheiat chiar în ultima zi a termenului de șase luni, adică pe 1 iulie 2017.
Apoi intervine termenul legal în care amenda contravențională trebuie comunicată șoferului. Acesta este de două luni de la data încheierii procesului-verbal. Presupunem că formalitățile pentru transmiterea amenzii sunt îndeplinite în așa fel încât aceasta ajunge efectiv în mâinile șoferului în ultima zi a termenului legal, adică la 1 septembrie 2017.
Prin urmare, având în vedere strict exemplul nostru, rezultă că, din punct de vedere legal, un șofer poate fi informat despre amenda ce i s-a aplicat pentru lipsa rovinietei după opt luni de la săvârșirea efectivă a faptei.
Mai multe informaţii citiţi aici.