Alegeri locale în două tururi. Guvernul Orban își asumă, azi, răspunderea în fața Guvernului
Guvernul Orban își asumă, azi, răspunderea în fața Parlamentului pentru alegerea primarilor în două tururi. Ședința începe la ora 14.00. PSD a anunțat că va depune o moțiune de cenzură.
Parlamentul se reuneşte, miercuri, în şedinţă comună extraordinară, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Executivul a motivat că alegerea primarilor într-un singur tur a stârnit multe nemulţumiri în societate. În plus, textul propus prevede şi o măsură ce ar trebui să limiteze turismul electoral, astfel încât vor putea vota pe liste suplimentare doar cei care şi-au schimbat adresa în ultimele trei luni de dinaintea votului.
Liberalii au acuzat PSD că blochează în Parlament proiectul care ar modifica codul electoral, aşa că au apelat la din nou la o metodă excepţională: angajarea răspunderii. Pe de altă parte, social democraţii au anunţat că vor depune moțiune de cenzură, iar unii dintre ei fac calcule chiar să revină la guvernare.
Printre amendamentele depuse de partidele politice și acceptate de Executiv se numără reducerea la 60 de zile a condiției cu care cei cu vize de flotant pot vota.
Printr-un amendament al USR, acceptat de Guvern, se reduce numărul de semnături pentru depunerea candidaturilor independente la alegerile locale, de la 1% la 0.5%.
Un alt amendament vizează reprezentarea minorităților din Parlament și a formațiunilor politice din Parlament în structurile Birourilor electorale, „astfel încât să fie permisă această reprezentare pentru minoritățile naționale și pentru formațiunile politice care au un număr de șapte senatori sau zece deputați”, a adăugat, Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului.
Executivul a acceptat un amendament care vizează modul de acreditare a observatorilor la secțiile de votare, „astfel încât această activitate să fie facilitată”, potrivit lui Ionel Dancă.
Ce spune legea electorală
Alegerile primarilor în două tururi de scrutin presupune modificarea legii electoarale existente și se desfășoară după alte reguli. La alegerile în două tururi se înscriu mai mulți candidați, iar alegătorii votează, inițial, fiecare pe cine dorește. În urma numărării voturilor, dacă unul dintre pretendenți obține 50% plus 1, atunci este declarat câștigător, iar turul al doilea nu mai are loc. De obicei, însă, nimeni nu ajunge la un astfel de procent din prima. Astfel, se organizează următorul tur de scrutin, iar în cursă intră primii doi candidați care au atras cele mai multe voturi în turul întâi.
După ce Guvernul își asumă răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege, partidele politice au trei zile la dispoziție pentru a depune moțiune de cenzură. Dacă moțiunea de cenzură nu este depusă sau este respinsă, atunci legea intră în vigoare.