Ambasada Ucrainei la București: „Învățământul nu va fi exclusiv în limba ucraineană”
Autoritățile ucrainene au transmis celor de la București, prin intermediul Ambasadei din România, că au înțeles greșit prevederile noii legi a educație, adoptată în țara vecină. Reprezentanții Ambasadei Ucrainei la București spun că școlile românești nu se vor închide, iar învățământul de stat nu va fi exclusiv în limba ucraineană.
Noua lege a educației din țara vecină a deschis un conflict diplomatic între România și Ucraina. Șeful statului român, Klaus Iohannis, și-a anulat o vizită oficială pe care o avea programată la Kiev și a respins vizita la București a președintelui Parlamentului ucrainean. Reprezentanții Ambasadei Ucrainei la București au transmis un comunicat de presă, prin care informează că prevederile noii Legi a educației nu limitează dreptul minorităților naționale de a studia în limba maternă. Iată comunicatul:
„Ținând cont de un mare interes manifestat în România fața de nouă Legea educației din Ucraina, Ambasada Ucrainei la București vă pune la dispoziție următoarele informații care cuprind poziția statului ucrainean și clarificarea unor norme ale Legii educației.
- Statul ucrainean este pe deplin interesat și va depune toate eforturile pentru a asigura dezvoltarea sistemului de instituții de învățământ în limbile minorităților naționale în Ucraina;
- Extinderea de predare în limba de stat în nici un fel nu va reduce nivelul de cunoaștere și folosire a limbilor minorităților naționale și are ca scop asigurarea oportunităților egale pentru toți cetățenii Ucrainei de a accesa învățământul superior, serviciul de stat, de a avea dezvoltarea profesională etc. Obligația statului este de a asigura drepturi și oportunități egale pentru toți cetățenii Ucrainei. Astfel, noua Lege nu numai că nu restrânge drepturile minorităților naționale și este în conformitate cu prevederile articolului 22 din Constituția Ucrainei, deoarece asigură învățarea limbilor minoritare/regionale, ci, dimpotrivă, extinde posibilitățile cetățenilor Ucrainei prin cunoașterea limbii de stat. Este, de asemenea, pe deplin în conformitate cu dispozițiile articolului 24 din Constituție privind interzicerea discriminării etnice și lingvistice. Dimpotrivă, atunci când reprezentanții minorităților naționale în școli, de facto, au fost lipsite de oportunități de a studia limba ucraineană, chiar au și fost create premisele pentru o astfel de discriminare și restricții ale drepturilor, luând în considerare faptul că absolvenții acestor școli, de facto, erau lipsiți de dreptul la studii în instituțiile de învățământ superior pe întreg teritoriul țării.
- Legea educației din Ucraina prevede, de asemenea, creșterea nivelului de cunoaștere a limbii engleze, ca limbii de comunicare internațională și a învățământului superior internațional și a științei internaționale.
- Adoptarea Legii nu va duce la inchiderea instituțiilor de învățământ (grădinițe, școli, universități, facultăți) ale minorităților naționale, cu atât mai mult la concedierea profesorilor. Dimpotrivă, statul ucrainean va finanța cursuri de promovare profesională pentru acești profesori, care deja predau disciplinele respective în limba minorității, astfel încât ei vor avea posibilitatea de a preda aceste discipline în limba de stat. În procesul de implementare a conceptului modern de predare bilingv ale disciplinelor de studiu - aceste cadre didactice sunt extrem de valoroase și o resursă importantă atât pentru stat, cât și pentru minoritățile naționale. Ministerul Educației și șțiinței intenționează să aloce resurse financiare suplimentare pentru a încuraja astfel de profesori la perfecționarea și dezvoltarea sistemului bilingv de predare.
- În bugetul Ministerul Educației și șțiinței al Ucrainei pentru anul 2018 au fost deja alocate fonduri pentru crearea de dicționare terminologice pentru elevi.
- Legea în nici un caz nu prevede închiderea Catedrei de limbă romănă în Universitatea națională din Cernăuți sau a facultății maghiare în Universitatea națională din Ujgorod, nici a oricăror instituții private de învățământ superior. Legea nu reglementează activitatea instituțiilor de învățământ private din Ucraina. Dezvoltarea rețelei instituțiilor de învățământ particulare în orice limbă de predare se salută și se sprijină.
- Se introduce perioada de tranziție pentru implementarea prevederilor Legii educației, care, în mod special, prevede introducerea graduală a ciclului de predarea disciplinelor în limba de stat.
- Limba de stat va fi intensiv predată, alături de limbile minorităților naționale, începând cu școlile primare, ce va da posibilitatea elevilor de a fi pregătiți pentru învățarea în limba de stat în licee/instituțiile medii de educație.
- Învățământul în licee/instituții medii de educație nu va fi exclusiv în limba ucraineană, ci va include o semnificativă componentă de discipline în limba minorităților naționale. În special, aceasta include: limba și literatura minorității (pp. 6, ap 1 al articolului 7 din Lege), unul sau mai multe discipline în una dintre limbile oficiale ale UE (de facto – în limba minorității, ap 4 al articolului 7 din Lege). În disciplinele din ciclul tehnic, matematică și asemănătoare vor fi adăugate dicționare în limba minorității pentru învățământul paralel în două limbi.
- În acest moment să poate spune deja că implementarea Legii educației prevede stabilirea de către Ministerul Educației și șțiinței al Ucrainei unui "plafon minim și maxim" privind numărul de discipline, care vor fi predate în limba de stat, respectiv în limbile minorităților naționale. Lista de discipline va fi determinată de un standard, aprobat de Ministerul Educației și șțiinței, care se va forma ținând cont de rezultatele consultărilor cu țările - partenere interesate.
- De asemenea, trecerea la predarea în limba de stat a altor discipline vor efectua aceiași profesori, care acum predau aceste discipline în limbile minorităților naționale, după pregătirea profesională corespunzatoară.
- Pentru implementarea Legii se vor elabora curicule individuale, ținând cont de caracteristicile lingvistice ale fiecăreia dintre minoritățile naționale, și în urma consultărilor cu comunitățile respective și partenerii noștri din străinătate.
- În această etapă de dezvoltare a țării noastre este important de a promova limba ucraineană și de a urma prescripțiile tuturor angajamentelor internaționale, în cazul în care se vorbește despre faptul că orice măsuri în sprijinul limbilor minorităților naționale nu trebuie să afecteze limba de stat.
- Articolul 7 din Legea educației din Ucraina corespunde Constituției Ucrainei, tuturor angajamentelor internaționale, ține cont de recomandările de la Haaga privind drepturile minorităților naționale la educație, precum și prevederile bilaterale ale documentelor internaționale privind asigurarea învățământului în limba maternă. Asigurarea condițiilor pentru buna asimilare a limbii de stat este în conformitate cu dispozițiile actelor legislative naționale și internaționale cu privire la faptul că garantarea drepturilor minorităților naționale nu poate fi efectuată cu prejudicii pentru limba de stat.
- Partea ucraineană va trimite legea spre expertizare la Consiliul Europei și este disponibilă pentru desfășurarea unor consultări cu reprezentanții statelor interesate pentru elaborarea mecanismului de implementare a noii Legi de educație.
- Ucraina consideră că minoritățile naționale sunt un podeț de prietenie și cooperare strânsă cu țările pe care aceste minorități le reprezintă. Cu toate acestea, rolul de podeț nu ar fi complet fără cunoașterea de către minoritățile naționale a limbii de stat.
- Președintele Ucrainei a semnat legea menționată în data de 25 septembrie 2017. Totodată, Șeful statului a subliniat importanța strictă de a garanta drepturile umanitare ale minorităților naționale care locuiesc pe teritoriul Ucrainei în procesul de educație și a solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Educației și șțiinței să efectueze consultările necesare cu partenerii europeni, inclusiv cu Consiliul Europei”.