Apartamente de peste 1,8 milioane euro, oferite mită primarului

Ultima actualizare:

    Arhivă
Arhivă

Procurorii DNA efectuează, miercuri, percheziții la Primăria Șelimbăr și la Oficiul de Cadastru Sibiu, iar ancheta vizează retrocedări ilegale de suprafețe de teren, în valoare de peste 114 milioane euro.

UPDATE 11.35 Primarul comunei Șelimbăr, Daniel Maricuța, și apropiații acestuia, membri ai grupului infracțional constituit de edil, au modificat și falsificat documente de punere în posesie, astfel ca, prin interpuși, să devină proprietari ai terenurilor aflate în zona comercială sau cea de centură a orașului Sibiu pe care le-au valorificat ulterior la prețuri foarte mari, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare.

Conform surselor citate, membrii grupului ar fi identificat persoane care aveau dreptul la reconstituirea sau la constituirea dreptului de proprietate pentru suprafețe mari de teren pe care aceștia, în frunte cu primarul Maricuța, le-au determinat să renunțe la dreptul lor pentru sume derizorii.

''Sătule de drumuri fără rezultat sau amenințate cu acordarea de despăgubiri infime, (...) aceste persoane au fost dispuse să cedeze dreptul lor primarului și celorlalți membri din grupul infracțional.

Astfel, Melniciuc Maria (membră a comisiei comunale pentru Legea 18/1991—n.r.) s-a ocupat de modificarea tuturor amplasamentelor deja stabilite în fapt în 1991 (...) astfel încât terenul obținut în asemenea manieră să fie însumat într-un bloc compact, într-o zonă cu valoare mare (ex: centura orașului, zona comercială). Odată eliberat titlul de proprietate, acesta era vândut unui alt membru al grupării, pentru ca ulterior să facă obiectul mai multor acte translative de proprietate prin diferite persoane interpuse pentru a i se pierde urma.

Ajuns în final în posesia numiților Iuga Ioan (fost consilier personal al primarului—n.r.) și Droc Emilian Petru, acesta era vândut pentru sume mari de bani investitorilor care au construit blocuri în zonă, centre comerciale'', spun sursele judiciare.

Pentru valorificarea terenurilor, Daniel Maricuța și Elena Scumpu, care aveau atribuții în eliberarea autorizațiilor și a documentațiilor de construcție, indicau potențialilor investitori să cumpere teren deținut de Ioan Iuga, la un preț peste cel al pieței, asigurându-le prin aceasta că nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor și derularea investiției. În același scop, pentru a nu cumpăra teren de la alți proprietari, primarul ar fi dispus ca certificatele fiscale pentru aceștia din urmă să fie eliberate cu mențiunea interdicției de construire, susțin sursele citate.

UPDATE 11.20 Directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sibiu, Puiu Fesan, afirmă ca instituţia pe care o conduce a fost solicitată să pună la dispoziţia DNA documente legate de retrocedarea unor terenuri în comuna Şelimbăr, probabil în urma unor reclamaţii venite de la cetăţeni.

"Solicită nişte documente legate de lucrări care s-au executat pe legile fondului funciar pentru restituirea proprietăţilor, în Şelimbăr. Dânşii (reprezentanţii DNA - n.r.) solicită nişte documente, în baza unui mandat de percheziţie emis de către judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Alba Iulia. Oamenii vin şi cer nişte documente pe care le avem noi arhivate aici pentru a pune cap la cap ce ştiu eu ce reclamaţii făcute, probabil, de cetăţenii României. Probabil că de la reclamaţii s-a pornit tot", a declarat, miercuri, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sibiu, Puiu Fesan, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, anchetatorii s-au prezentat la sediul instituţiei din Sibiu cu o listă de nume şi au solicitat documente care vizează aceste persoane.

"Au venit dânşii cu vreo 10-15 nume şi am dat la Carte Funciară să scoată încheierile, să scoată titlul de proprietate, procesul-verbal de punere în posesie, tot absolut", a spus Puiu Fesan. Potrivit acestuia, nu este pentru prima dată când reprezentanţii DNA solicită astfel de documente de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sibiu.

UPDATE 10.50 Procurorii DNA efectuează cercetări față de primarul comunei Șelimbăr, Daniel Maricuța, căruia un dezvoltator, care a construit mai multe blocuri, i-ar fi oferit, în schimbul eliberării autorizației de construcție și a altor documente, cu titlul de mită, apartamente în valoare totală de peste 1,8 milioane euro.

Potrivit unor surse judiciare, pe raza comunei Șelimbăr s-au construit mai multe cartiere de case și blocuri și că niciun dezvoltator nu ar fi putut obține autorizație de construire, avize, decât dacă gruparea infracțională care ar fi condusă de Daniel Maricuța obținea foloase materiale. Pe de altă parte, potrivit surselor, sumele de bani rezultate din valorificarea terenurilor ar fi fost supuse unor acțiuni de reciclare prin transferuri succesive între conturile oamenilor de încredere ai primarului, investite în acțiuni la fonduri de investiții.

De asemenea, sume mari de bani ar fi fost scoase în numerar, parte dintre acestea fiind depuse în conturile lui Maricuța, precum și în cele ale societăților controlate de acesta cu diferite titluri (împrumut, creditare societate, depunere numerar).

Anchetatorii ar fi descoperit, au menționat sursele citate, că extragerile de numerar s-au întins pe parcursul mai multor ani, scopul acestor operațiuni succesive fiind acela de a pierde urma banilor proveniți din infracțiuni pentru ca aceștia să dobândească aparența unei proveniențe licite.

Perchezițiile DNA au loc la locuințele mai multor angajați ai Primăriei Șelimbăr, jud. Sibiu, printre care și la primarul Daniel Maricuța, au declarat pentru Agerpres surse judiciare. Ancheta vizează retrocedări ilegale de suprafețe de teren, în valoare de peste 114 milioane euro.

Potrivit surselor citate, procurorii fac percheziții la Primăria Șelimbăr, la Oficiul de Cadastru Sibiu, la secretarul comunei Șelimbăr, la un specialist cadastru, la consilierul personal al edilului, dar și la alți consilieri locali, la foști primari sau viceprimari și la sediile unor societăți comerciale deținute de Maricuța prin interpuși .

De asemenea, sunt vizați de percheziții mai mulți notari publici din Sibiu: BNP Bianu Victoria , BNP Bucșă Radu Gabriel, BNP Tolciu Mariana Ionela și BNP Tolciu Tudor Flaviu, BNP Suciu Dorin.

DNA a anunțat miercuri că procurorii efectuează percheziții în 61 de locații situate în județele Sibiu, Brașov, Ilfov și Neamț, din care două sunt sediile unor instituții publice, într-un dosar de fapte de corupție comise în perioada 2005 — 2015.

"În cursul zilei de 14 octombrie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se desfășoară percheziții domiciliare în 61 locații situate în județele: Sibiu, Brașov, Ilfov și Neamț, din care 2 sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei", se arată în comunicatul DNA.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net