”Casa copilăriei României”, bojdeuca lui Creangă, se transformă. Ce se întâmplă cu ea
Bojdeuca din cartierul ieșean Ţicău, casa cu două camere în care Ion Creangă a dat viaţă personajelor din poveştile sale şi ”Amintirilor din copilărie”, va fi restaurată cu fonduri UE. Va fi refăcută toată casa, primul muzeu literar din România, curtea și zona din jur cu un cost de peste un milion de euro
Refacerea casei memoriale Ioan Creangă, în care acesta a trăit ultimii 18 ani de viață și în care se întâlnea cu Mihai Eminescu face parte din proiectul ”Călător pe meridiane culturale”. Acesta a primit deja avizul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Iaşi și au fost stabiliți executanții lucrărilor. Proiectul este gestionat de Consiliul Județean Iași, suma primită de la UE este de 1.042.841,65 euro, iar perioada de implementare este de 24 luni.
Ce lucrări vor fi realizate la bojdeuca lui Creangă
Proiectul include lucrări de restaurare și securizare a imobilului, de reabilitare și modernizare a interiorului, refacerea amfiteatrului și circulațiilor pietonale din incintă, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat. ”Sunt bucuros că prin acest proiect vom putea conserva farmecul unic al bojdeucii, care este și primul muzeu literar din România, inaugurat în 1918”, a declarat preşedintele CJ, Costel Alexe conform ziarul evenimentul.ro. ”Călător pe meridiane culturale” este un proiect transfrontalier desfășurat în parteneriat cu Consiliul Raional Fălești și Primăria Orașului Fălești din Republica Moldova, cu finanțare de la Uniunea Europeană în cadrul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. În cadrul proiectului sunt incluse și restaurarea, reabilitarea drumului istoric de acces din pavaj de granit „Ștefan cel Mare” din orașul Fălești și reabilitarea Muzeului de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi” oraș Fălești.
Povestea bojdeucii lui Creangă
Construită în anul 1842, căsuța din Țicău a devenit la 15 aprilie 1918 primul muzeu memorial din România scrie bzi.ro. Bojdeuca necesită acum intervenții la structura de rezistență, pentru că zona în care este amplasată e afectată de alunecări de teren. Acoperișul clădirii, din draniță, este deteriorat. Sunt necesare și montarea unor sisteme de supraveghere, asigurare antiefracție și antiincendiu în toate încăperile, refacerea instalației electrice în interior și amplasarea unui sistem de iluminat exterior. Se impun dotări moderne de iluminare a spațiilor muzeale. Vor fi modernizate și anexele din jurul bojdeucii, conform proiectului.
Citiți și