Singurul animal din lume care este capabil să-și plângă morții. Are sentimente și simte durerea pierderii

Ultima actualizare:

Cine nu iubește documentarele despre natură? Ele ne aduc sălbăticia în sufragerie, permițându-ne să explorăm cele mai îndepărtate colțuri ale lumii fără să părăsim confortul casei.

Hipopotamii au foarte multă empatie / foto: Pixabay
Hipopotamii au foarte multă empatie / foto: Pixabay

Însă, din când în când, aceste producții ne oferă mai mult decât imagini spectaculoase: ne oferă dovezi sfâșietoare despre cât de profunde pot fi emoțiile în lumea animalelor.

Un astfel de moment rar a fost surprins recent în documentarul „Katavi: Paradisul Pierdut al Africii”, difuzat de PBS Nature, care explorează inima Văii Marelui Rift din Africa.

Într-un peisaj dominat de secetă extremă și de lupta pentru supraviețuire, s-a petrecut ceva neașteptat: o turmă de hipopotami părea să-și plângă unul dintre membri, un mascul bătrân care murise.

Un ritual al durerii, rar întâlnit la hipopotami

Evenimentul a fost filmat în Parcul Național Katavi, o arie vastă, de peste 7.800 km², din vestul Tanzaniei. Pe fondul celei mai severe secete din aproape un secol, animalele din zonă – de la lei la crocodili și hipopotami – au fost puse la grea încercare.

În acest peisaj dramatic, realizatorii au surprins un moment cutremurător: trupul unui mascul bătrân de hipopotam, care nu a reușit să supraviețuiască, plutea inert într-un canal cu apă, înconjurat de turmă.

Ceea ce a urmat i-a lăsat fără cuvinte pe toți cei care au văzut scena. Pe rând, ceilalți hipopotami s-au apropiat de trupul său, atingându-l cu blândețe. Comportamentul lor a fost descris de naratorul documentarului drept „greu de interpretat altfel decât ca o formă de doliu – sau cel puțin o încercare de a accepta pierderea.”

Astfel de ritualuri sunt cunoscute în rândul elefanților sau al primatelor, dar sunt extrem de rare la hipopotami. Cu toate acestea, ceea ce s-a întâmplat în Katavi sugerează că aceste animale, pe care le vedem adesea ca fiind masive și agresive, au o latură emoțională profundă, explică IFL Science.

Doliul – o trăsătură exclusiv umană? Poate că nu

Comportamente similare au fost observate și în trecut. În 2018, cercetătorii au urmărit o femelă hipopotam care interacționa insistent cu trupul neînsuflețit al puiului său.

Aceasta l-a ridicat din apă și a alungat crocodilii care încercau să se hrănească din el – un comportament extrem de neobișnuit, având în vedere că hipopotamii și crocodilii coexistă adesea fără incidente.

Oamenii de știință au catalogat această reacție ca un posibil comportament epimeletic – un termen care definește acțiunile prin care animalele au grijă de membrii răniți, bolnavi sau morți ai propriei specii.

Acest comportament a fost observat la specii cunoscute pentru inteligența și empatia lor, cum ar fi elefanții, orcile sau maimuțele, și este considerat o posibilă formă de doliu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Inalta Curte de Casatie si Justitie Foto   iccj ro jpg
blugi freepik jpg
cimitir jpg
livrator mancare librare adobestock jpg
baza batrana 1 jpg
3 mircea dinescu se muta la prima tv 2 jpg jpeg
horoscop webp
germania pexels1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net