Ce se întâmplă dacă te vaccinezi în timp ce ai COVID-19. Explicațiile doctorului Adrian Marinescu

Ultima actualizare:

    Bucureștenii au putut merge în centrele deschise în toate cele şase sectoareFOTO: RoVaccianre
Bucureștenii au putut merge în centrele deschise în toate cele şase sectoareFOTO: RoVaccianre

Până nu demult se credea că dacă ai trecut prin boala COVID-19, timp de 3 sau 6 luni nu mai este nevoie să te vaccinezi pentru că ai anticorpi și pentru că serul ar fi putut aduce efecte adverse. Însă cercetătorii au descoperit că, de fapt, te poți vaccina chiar dacă te-ai infectat și acest lucru nu este periculos, dimpotrivă.

Conform studiilor oamenilor de știință, suprapunerea bolii peste posibilele reacții adverse ale vaccinului nu reprezintă un pericol suplimentar pentru sănătate. Din cauza ratei crescute de transmitere intracomunitară a virusului SARS-CoV-2 în România, există cazuri când persoanele care se vaccinează constată la câteva zile distanță că au simptome specifice COVID, dar care pot fi confundate, inițial, cu anumite reacții adverse post-vaccinare. Printre aceste manifestări se numără febra ușoară, oboseala și durerile de cap, a explicat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București, pentru CSID.ro.

Doza booster reduce riscul ca boala să evolueze spre forme severe

Medicul Adrian Marinescu a explicat care este diferența dintre o persoană care se vaccinează deși este infectată și una care nu s-a vaccinat deloc și se îmbolnăvește de COVID-19.

”În cazul unei persoane cu schemă completă de vaccinare, infectarea cu câteva zile înainte sau după doza booster a vaccinului anti-COVID-19 reduce foarte mult riscul ca evoluția bolii să fie una severă.

În schimb, dacă persoana infectată nu a primit anterior nicio doză de vaccin anti-COVID, boala este destul de imprevizibilă, evoluția depinzând de capacitatea organismului de a lupta cu infecția, având în vedere că nu există anticorpi neutralizanți care să prevină replicarea virală și, implicit, agravarea simptomatologiei”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

Cum faci diferența între reacțiile post-vaccinare și infecția COVID

Medicul infecționist Adrian Marinescu a răspuns la câteva întrebări care vizează suprapunerea bolii peste reacțiile adverse temporare post-vaccinare.

Însă, specialistul spune că dacă avem simptomatologie acută ar trebui să amânăm puțin vaccinarea. ”Este un principiu general. Dacă avem virusul, dar cu o formă asimptomatică, putem să ne vaccinăm fără griji”. Insă nu există niciun risc de agravare a simptomelor de COVID dacă facem vaccinul atunci când suntem infectați.

Specialistul a mai spus că dacă avem test pozitiv imediat după vaccin, nu este din cauza serului ci a faptului că este posibil să ne fi infectat între doze sau imediat după primirea unei doze. De asemenea, nu este necesar să ne facem test de anticorpi înainte de vaccinare.

Citește și:

Vaccinare România: şase cazuri de miocardită la adolescenţi şi tineri. Care sunt simptomele

Cseke Attila: Este o legătură între scăderea ratei de vaccinare și respingerea legii certificatului verde în Parlament

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Alexandru Ciucu, naș de botez pentru Alma și Irina   Instagram (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
plata cu palma jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
microbuz scolar jpeg
horoscop, zodii, stres jpg
nosferatu  jpg
Odihnă, flori, somn jpg
frica jpg
index (34) webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net