Ce vremuri! S-au împlinit 50 de ani de la primul ”Cerb de aur”, de la Brașov

Ultima actualizare:

    Margareta Pâslaru, Dan Spătaru și Anca Agemoiu au concurat din partea Românei la ”Cerbul de Aur” din 1968FOTO: arhiva TVR
Margareta Pâslaru, Dan Spătaru și Anca Agemoiu au concurat din partea Românei la ”Cerbul de Aur” din 1968FOTO: arhiva TVR

Câte vedete internaționale! Ce debuturi fulminante! Astăzi (5 martie) se împlinesc 50 de ani de la prima ediție a Festivalului ”Cerbul de Aur”, de la Brașov, în organizarea Televiziunii Române. Din 2009, acest eveniment nu se mai organizează, din lipsă de bani.

5 martie 1968, Teatrul Dramatic din Brașov. Primul și cel mai îndrăgit festival din România, cu invitați de talie mondială. Organizator a fost Televiziunea Română, directorii evenimentului au fost numele sonore: Tudor Vornicu și Ilie Mănescu, iar dirijorul orchestrei era marele Sile Dinicu.

Prezentatori: Stela Popescu și Iurie Darie. Amândoi tineri, frumoși și strălucitori pe scenă.

Evenimentul a debutat cu un recital al celebrului cântăreț de la acea vreme Constantin Drăghici. Avea 36 de ani și era adorat de români, în special de femei care îl divinizau. Cortina se ridică și pe scenă apare marele cântăreț. Cu o voce inconfundabil și o emoție profundă Constantin Drăghici cântă “Am strâns toamnă după toamnă”, piesă compusă de Aurel Giroveanu.

“Nu am fost ales, am fost numit. Aveam 36 de ani. Ţin minte că m-a sunat cineva de la Radio şi mi-a spus că voi susţine un recital în deschiderea festivalului. Nu am fost nici mirat, nici foarte emoţionat, pentru că, la vremea aceea, eram în vogă. În plus, mai participasem la asemenea festivaluri, la Helsinki, la Split, la Sopot”, îşi amintea Constantin Drăghici, potrivit arhivei TVR.

În zilele de 6 – 10 martie a fost concursul propriu-zis, la care s-au înscris 24 de participanți străini și trei din România: Dan Spătaru, Margareta Pâslaru și Anca Agemoiu. Marele premiu, Cerbul de Aur, a fost obținut de belgianul Jaques Hustin, argintul l-a luat Jofer Laufer din Cehoslovacia, iar bronzul a mers la Kalinka, din Belgia.

Serile s-au încheiat cu concerte de neuitat ale Caterinei Caselli, Amaliei Rodriguez, Ritei Pavone, Gică Petrescu și alți artiști în vogă la acea vreme.

Primul premiu românesc în 1969

Abia la a doua ediție a festivalului, cea din 1969, câștigătoare a fost o româncă, Luminița Dobrescu, atunci în vârstă de 20 de ani, care a interpretat ”Of, inimioară”, compusă de Edmond Deda.

“Înaintea mea cântase Julio Iglesias. Nu credeam că o să iau vreun premiu. După ce am luat trofeul, am plecat la Berlin, am semnat contracte cu case de discuri, au urmat spectacole, show-uri tv. N-a fost deloc rău. Am fost prin toată lumea. Aşa a vrut soarta”, a declarat Luminiţa Dobrescu, pentru TVR.

Festivalul ”Cerbul de Aur” de la Brașov s-a bucurat de mare succes la români care stăteau lipiți de televizoare pentru a urmări concursul. De-a lungul vremii, pe scena din Piața Sfatului din Brașov au fost invitați și concurenți pe Julio Iglesias, Rita Pavone, Amalia Rodrigues, Cliff Richard, Josephine Baker, Dalida, Christina Aguilera, Ricky Martin, Joe Cocker, Toto Cutugno, Scorpions, Pink, Patricia Kaas, Kenny Rogers, Boy George, Ray Charles, Kylie Minogue, Diana Ross sau Vaya con Dios.

În 2009, a fost ultima ediție. Au fost mai multe încercări de a relua Festivalul ”Cerbul de Aur”, dar până acum nu s-au găsit banii necesari.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Tom Parker Bowles cu Printul William si Printul Harry la nunta lui Charles cu Camilla   profimedia 0218936184 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
persoane in noaptea de revelion jpeg
pensionare iDqv8 webp
index webp
62480480 jpg
calendar png
bancomat jpeg
ciolacu coalitie jpg
test auto png
image
actualitate.net
image
actualitate.net