Cele mai potrivite locuri pentru copii în «Noaptea muzeelor»
Să vizitezi gratuit cele mai mari muzee din România şi asta după lăsarea întunericului, să poţi să mergi în locuri unde copiii să fie încântaţi, este un vis care devine realitate sâmbătă (21 mai). În ”Noaptea muzeelor”, noctambulii au la dispoziţie şi altfel de ”distracţii”, de la tururi şi concerte în cimitire, la vizite prin cetăţi sau parcuri de distracţii.
De la Zalău la Târgovişte, de la Bucureşti la Călăraşi, oferta de petrecere a timpului liber este pentru toate gusturile. Evenimentul este organizat în acelaşi timp în 30 de ţări şi la el participă 3.000 de instituţii din toată Europa. Capitala vine ca de obicei cu surprize pentru amatorii de distracţii ”altfel”. Părinţii care vor să-şi surprindă copiii cu distracţii nocturne, îi pot duce la ”Ferma Animalelor”, în oraşul Pantelimon unde îi aşteaptă tot felul de prieteni necuvântători. O altă adresă tentantă este Casa Experimentelor pe Calea Vitan, unde copiii pot descoperi secretele ştiinţei. Accesul este permis între orele 19.30-23.30.
Pentru cei curajoşi, după ora 19.00, în Cimitirul-muzeu Bellu se va organiza un tur al celor mai frumoase locuri de veci, unele adevărate opere de artă. Muzica va răsuna şi ea printre morminte, dar nu va fi de jale. Cvartetul Chromatic, tenorul Liviu Indricau, mezzo-soprana Andreea Irimescu sau pianista Liana Mareş vor fermeca temerarii înghesuiţi pe aleile încărcate de istorie.
Iubitorii de pictură îşi vor putea clăti ochii la Casa Artmark, cu trufandelele celor mai bune colecţii particulare din ţară, sub genericul ”Avangarda feminină-opt expoziţii în una singură”. În toate muzeele accesul este permis până la ora 2.00.
În „Noaptea muzeelor” se poartă şi petrecerile. Şi nu oricum, ci la lumina lunii. Pe Splaiul Independenţei se organizează de la ora 23.30, o gigantică petrecere denumită de organizatori ”After-party-ul nopţii muzeelor”. Petrecăreţii sunt anunţaţi că vor putea benchetui şi pe trotuare, pe ”Splaiul verde”, iar atmosfera va fi întreţinută de dj-i cunoscuţi.
Distracţii deosebite sunt şi în ţară. De exemplu în municipiul Focşani din Vrancea, se organizează ”Noaptea Muzeelor pe bicicletă”. Pasionaţii de pedalat vor face o drumeţie dus-întors, cale de 48 de km, din faţa ”Muzeului de Istorie a Vrancei” către ”Casa Memorială Alexandru Vlahuţă” din satul Dragosloveni. Plecarea va fi la ora 18.15, întoarcerea la ora 23.30. Amatorii trebuie să aibă la ei dispozitive de iluminat, baterii noi şi echipament de protecţie.
Distracţii la castel
Castelul Bran. „Când soarele va fi la apus şi liliecii îşi vor dezmorţi aripile pentru o nouă sesiune de vânătoare nocturnă, vizitatorii Castelului Bran vor putea admira jocul de lumini şi umbre peste zidurile gri şi reci ale impunătorului edificiu”. Aşa îi cheamă administratorii castelului pe vizitatori la Noaptea Muzeelor. Începând cu ora 20.00, porţile unuia dintre cele mai vizitate obiective turistice din România se vor deschide pentru toţi cei care vor să „simtă” legendara prezenţă a Contelui Dracula. Accesul în castel va fi permis gratuit până la miezul nopţii.
Castelul Corvinilor. Azi, între orele 21.00 — 02.00, în sala Bethlen a castelului de la Hunedoara, copiii şi părinţii pot veni gratuit pentru a vedea filmul «Legenda corbului», care face o prezentare inedită a istoriei acestui monument istoric medieval. De asemenea, publicul va putea cunoaşte legenda fântânii din castel, completată de un spectacol de lumini şi sunet, cu proiecţii pe zidurile exterioare.
Muzeul Peleş. Dacă în planurile de weekend aveţi o vizită la Sinaia, nu trebuie să rataţi Noaptea Muzeelor de la Peleş. De la ora 16.00 se deschide expoziţia “Casele de Vis ale Reginei Maria – Balcic , apoi de la ora 17.00, castelul va putea fi vizitat gratuit până la miezul nopţii, în acordurile unui recital susţinut soprana Veronica Anuşca şi pianistul Mihai Murariu.
Flash news: Hai la baclavale şi cafea turcească!
Festivalul Turcesc revine în Parcul Titan în acest weekend şi aduce atmosfera de pe malul Bosforului la Bucureşti. Între orele 10.00 şi 20.00 veţi face cunoştinţă cu meşteşugurile, dansurile şi cântecele Anatoliei, cât şi cu renumită bucătărie turcească. Ceaiul şi cafeaua turcească vor fi şi ele prezente la standurile cu produse de gastronomie. Vizitatorii sunt invitaţi să înveţe secretele artelor orientale: caligrafie, miniaturi, aurit (tezhip) şi ebru (renumită artă turcească care presupune pictatul pe apă urmată de marmorarea hârtiei). Vor avea loc concerte de muzică turcească, dar şi spectacole de dans tradiţional.
Cântaţi cu cei mai buni în Piaţa Constituţiei!
Cel mai mare concert din România în 2016 va avea loc azi, în Piaţa Constituţiei începând cu ora 14.00. Peste 50 de artişti şi nume mari din muzica românească vor urca pe scena Forza ZU. După Braşov, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca şi Sibiu, este rândul bucureştenilor să primească show-ul pe care îl merită. Buzdugan şi Morar, gazdele evenimentului, îi vor invita pe rând pe scenă pe: B.U.G. Mafia, Carla›s Dreams, Delia, Deepcentral, Inna, 3 Sud Est, Lidia Buble, Smiley, Antonia, Alex Velea, Alina Eremia, Andra, Grasu XXL, Guess Who, Holograf, Cristi Minculescu & Iris, Zdob şi Zdub, Voltaj, Horia Brenciu, Mihail, Anda Adam, Nicoleta Nucă, Cabron, Ruby, What’s Up, Connect-R şi mulţi alţii. Cei prezenţi vor putea cânta cu maxim de entuziasm refrenele preferate pentru că versurile pieselor vor fi afişate pe ecranele scenei. Aceasta are o deschidere totală de 84 de metri şi o înălţime de 12 metri.
Arome thailandeze printre case româneşti
Visezi să ajungi în Thailanda dar nu prea ai şanse? Stai liniştit, Thailanda vine la tine! Azi, de la ora 10.00, eşti invitat la Thai Festival – Bucureşti, organizat de Ambasada Regatului Thailandei la Bucureşti, la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”. Vino să deguşti mâncăruri tradiţionale thailandeze, să asişti la un spectacol de muzică şi dans şi să cumperi suveniruri din această ţară îndepărtată.