Cine este Anna, eleva dintr-a șaptea care îți spune ce greșeli faci ca părinte

Ultima actualizare:

    Anna, un fenomen rar într-un mediu didactic refractar (foto: facebook)
Anna, un fenomen rar într-un mediu didactic refractar (foto: facebook)

O adolescentă de 14 ani din Târgoviște ne arată tuturor care e rostul mersului la școală și unde greșesc dascălii în formarea adulților de mâine. Anna Andronache, elevă în clasa a VII-a la Școala Coresi din localitate și-a pus în cap colectivul profesoral fiindcă și-a permis să „zugrăvească” într-o tușă critică modul în care se face educație în școala unde învață.

Anna e o mică vedetă a internetului în acest moment. O fată care, prin discurs, nu-și arată vârsta fragedă. Un copil crescut în spiritul corectitudinii, obiectivității, care nu acceptă compromisurile și abuzurile de nici o natură. Nici măcar cele venite din partea profesorilor. Notorietatea ei n-ar fi atins cote astronomice dacă fiecare dintre cei care i-au văzut postările pe Facebook nu s-ar fi regăsit măcar puțin în fiecare din experiențele ei de viață.  

Totul a pornit de la un aparent conflict personal cu „profa de mate”, care a luat-o în vizor pentru că ieșea din rândul copiilor „normali” și obedienți. Anna o caracterizase pe aceasta drept o femeie cu „un comportament dominant şi cât se poate de ipocrit”. De ce? Ne lămurește adolescenta.

„Într-a V-a avea obiceiul să mute absolut toţi elevii în bănci cum avea chef la fiecare oră şi nu dădea pauzele doar pentru a arată cine e şeful. A avut grijă, de asemenea, să inducă frică de dumneaei şi de matematică în rândul elevilor. S-au plâns nişte părinţi, s-au revoltat câţiva copii dar profesoara zicea că nu poate ţine ora decât aşa şi "fiecare profesor e suveran la ora lui". Eu am refuzat să mă mut, fără o explicaţie logică - pe care profesoara nu a putut să mi-o dea. La rugămintea tatei, doamna director a vorbit cu profesoara despre pauză şi despre mutare dar degeaba. A depus o reclamaţie dar, din nou, fără rezultat”, scrie tânăra pe contul ei de Facebook.

„Pe lângă faptul că eram singura care nu se muta din bancă, am început să ies în pauză când se suna, lucru care a făcut-o pe profesoară să se plângă la directoare că o "sfidez" şi "dau exemplu negativ". Doamna director i-a zis că pauza e reglementată prin lege şi e obligată să o dea şi nu există nicio regulă care să mă oblige să mă mut din bancă. Având 30 de ani la catedră şi neputând admite că i se opune cineva, obişnuită să domine elevii, doamna profesoară a organizat un grup de părinţi (mulţi părinţi susţin comportamentul abuziv al profesorilor de genul ăsta) care au semnat o petiţie cerând să fiu mutată la altă şcoală pentru că "dau exemplu negativ colegilor".

Eleva spune în că anii uurmători, profesoara de matematică a renunțat la comportamentul abuziv, însă nu și la ignorarea pauzelor. Reacția ei față de gestul dascălului a stârnit revoltă în rândul comitetului de părinți, care a solicitat școlii să o sancționeze și să o mute de la școală. Conducerea instituție a replicat că nu există motive întemeiate pentru mutarea elevei.

„I-am spus să privească lucrurile și din alt unghi, dar nu vrea”

“Are un anumit mod de a privi lucrurile. Toată acţiunile noastre par ieşite din context şi nu se poate ca tot ce facem noi aici să nu fie bun. Nu pot aprecia la ea absolut toate punctele de vedere. I-am spus să privească lucrurile şi din alt unghi, dar nu vrea. Ne-a criticat târgul de Crăciun, care a fost un eveniment caritabil. A fost un adevărat spectacol şi mulţi au avut ce să înveţe din asta. Este împotriva icoanelor, dar noi suntem un popor ortodox şi noi credem în Dumnezeu. E drept, doar credinţa, fără învăţătură nu îţi aduce o notă mare”, a declarat directorul școlii, Georgeta Gogeanu.Pentru Anna nu există alt unghi de abordare, fiindcă asta ar însemna să se abată de la principiile care i-au fost insuflate de mică de părinții ei. Ea susține că nu doar dascălii sunt vinovați de comportamentul abuziv pe care îl au în relația cu elevii, ci și multele generații de părinții care i-au tolerat. Anna explică.

„Într-a V-a, un coleg a fost bătut de profesorul de serviciu pentru că mânca pe hol în pauză, în loc să se pregătească pentru ora următoare. El nu a spus acasă, dar tata a spus la ședință. Răspunsul a fost ca "O fi făcut el ceva". La aceeași ședință, bunica altui coleg a spus că "O palmă nu strică niciunui elev, îl mai trezește puțin, că și noi am primit și nu ne-a stricat".

Spuneți că elevii ar trebui să ia exemplu și să deschidă gura, iar părinții să ia atitudine și să-i susțină. Majoritatea elevilor nu văd abuzurile ca fiind ceva rău. Poate ați citit răspunsul fetei din Consiliul Elevilor care a scris că "există abuzuri în școală, dar abuzurile nu sunt ilegalități". Așa au fost educați, sunt viitoarea generație de părinți care vor susține abuzurile profesorilor și vor abuza și ei de funcțiile pe care le vor avea ca adulți, pentru că li se induc ideile astea de mici. Și sunt majoritari. Sunt și elevi ca mine, dar foarte puțini și conștienți că sunt în minoritate totală.Cât despre părinți, majoritatea îl ocolesc pe tata la poarta școlii, ca să nu fie văzuți cu "Andronache care reclamă profesorii".

Se spune că sunt mică, dar cu mintea mea de 14 ani vă spun că nu se va schimba nimic în viitorul apropiat. Dorința de schimbare trebuie să fie un fenomen de amploare, nu o excepție. Postările mele i-au făcut pe mulți să cadă în "idealismul ieftin" al tatei. Când vă veți lovi de abuzuri și veți vedea că sunteți singuri împotriva tuturor s-ar putea să alegeți repede calea mai ușoară, justificând imediat că este "pentru binele copilului".

Împotriva elevului care "nu gândește bine" sunt organizați colegii lui, pentru a da exemplu celorlalți care ar vrea să facă la fel și pentru a-l reduce la tăcere. Elevii sunt învățați să nu pună niciodată la îndoială cererile și intențiile profesorilor”, spune Anna.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Kate Middleton și Prințul George Foto Getty Images jpg
paine jpg
festival daci
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
stramtoarea gibraltar jpg
asdaa jpg
image png
Dahomey amazon2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net