Singurul animal din lume care se hrănește cu pietre. Această creatură rară le elimină sub formă de nisip fin

Ultima actualizare:

O descoperire remarcabilă a fost făcută recent de oamenii de știință într-un râu din Filipine. Acolo a fost identificată o vietate rară și ciudată: o scoică ce mănâncă piatră și o elimină ulterior sub formă de nisip fin.

Animalul unic în lume care se hrănește cu pietre
Animalul unic în lume care se hrănește cu pietre

Animalul care se hrănește cu pietre

Descoperirea a avut loc în provincia Bohol, o zonă bine cunoscută de localnici, care i-au ghidat pe cercetători către habitatul acestei creaturi.

Vietatea descoperită aparține unei specii unice de moluscă, numită Lithoredo abatanica. Aceasta seamănă mai degrabă cu un vierme transparent, deși este, de fapt, o scoică.

Scoica care mănâncă pietre / foto: Reddit
Scoica care mănâncă pietre / foto: Reddit

Dimensiunea sa poate ajunge până la 100 de milimetri. Spre deosebire de alte specii de scoici care își păstrează cochilia, Lithoredo abatanica și-a pierdut această protecție, folosind însă fragmentele rămase pentru a sfărâma pietrele pe care le consumă.

După ce pietrele sunt ingerate, ele trec prin sistemul digestiv al scoicii și sunt transformate în nisip fin. Această adaptare bizară a fost documentată de echipa de cercetători americani condusă de Reuben Shipway, cercetător postdoctoral la Marine Science Center din cadrul Northeastern University, Massachusetts.

O descoperire cu potențial științific uriaș

Lithoredo abatanica este o nouă specie de „vierme de navă” – un grup de scoici cunoscut pentru capacitatea lor de a devora lemn, mai ales din epavele vechi.

De obicei, aceste vietăți folosesc dinți ascuțiți și un organ specializat numit cecum pentru a digera lemnul, dar această nouă specie a evoluat pentru a consuma un material mult mai dur: piatra.

În urma descoperirii, cercetătorii au început să analizeze dacă scoica obține nutrienți din piatra ingerată. Reuben Shipway a explicat, potrivit Livescience.

„Vrem să studiem simbioții, bacteriile care trăiesc în interiorul acestor animale, pentru a verifica dacă le furnizează vreun nutrient, iar aceasta este o direcție de cercetare pe care ne concentrăm în prezent.”

Pentru localnicii din zona râului Abatan, Lithoredo abatanica nu este o descoperire nouă. Ei cunosc această moluscă de multă vreme și chiar o folosesc în diverse scopuri. Conform tradiției locale, femeile consumă această scoică în speranța că le va ajuta în procesul de lactație.

Ghidul oferit de localnici a fost crucial pentru echipa de cercetători, care a reușit astfel să documenteze mai bine obiceiurile și habitatul acestui animal unic.

De ce este această descoperire importantă

Scoica care mănâncă piatră deschide noi orizonturi în înțelegerea adaptărilor evolutive și a interacțiunilor dintre organisme și mediu.

Capacitatea ei de a transforma un material dur precum piatra în nisip reprezintă o raritate biologică și ar putea oferi informații valoroase despre simbioza dintre organisme și microbi.

În plus, studiul acestei specii ar putea contribui la descoperirea unor enzime sau procese chimice care să inspire aplicații tehnologice sau industriale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Kate Middleton și Prințul George Foto Getty Images jpg
paine jpg
festival daci
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
stramtoarea gibraltar jpg
image png
Dahomey amazon2 jpg
who's the real mother min jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net