Cel mai bătrân animal de pe Pământ ar putea prezice o catastrofă naturală inimaginabilă. Când se va produce dezastrul

Unul dintre cele mai vechi animale descoperite vreodată, Hafrun, o moluscă din specia Arctica islandica, ar putea oferi cheia înțelegerii schimbărilor catastrofale care amenință sistemul global de curenți oceanici, esențial pentru reglarea temperaturii și salinității oceanelor. Acesta a trăit 507 ani în apele din largul coastei Islandei și a fost martor al transformărilor provocate de încălzirea globală și topirea ghețarilor.

Pădure. Foto: arhiva.
Pădure. Foto: arhiva.

Ce spun specialiștii că s-ar putea întâmpla în jurul anului 2050

Sistemul de curenți oceanici din Atlantic, cunoscut sub numele de Circulația Meridională de Răsturnare Atlantică (AMOC), joacă un rol vital în menținerea unui climat stabil, având un impact asupra condițiilor meteorologice, nivelului mării și precipitațiilor globale. Însă, încălzirea oceanelor și topirea ghețarilor din Groenlanda au perturbat acest sistem, existând riscul ca acesta să colapseze brusc și ireversibil în viitorul apropiat, posibil în jurul anului 2050, conform simulărilor recente.

De ce este atât de util studiul cochiliei lui Hafrun, de către cercetători

Studiul cochiliei lui Hafrun, care înregistrează informații despre schimbările de temperatură și salinitate ale apei în ultimii 500 de ani, oferă cercetătorilor o oportunitate rară de a înțelege fluxurile delicate ale oceanului și de a prezice momentul în care AMOC ar putea ajunge la punctul de colaps. Aceste date ajută la completarea puzzle-ului schimbărilor climatice globale, oferind o perspectivă unică asupra modului în care a evoluat planeta.

O prăbușire parțială a AMOC ar putea provoca ierni extreme în Europa de Nord, creșterea nivelului mării și modificări semnificative ale precipitațiilor globale, afectând ecosistemele și comunitățile umane. Astfel, studiul vieții lui Hafrun și al altor specii similare ar putea furniza informațiile necesare pentru prevenirea unui astfel de dezastru.

Nu știu dacă vom obține datele la timp înainte ca natura să ne dea răspunsul”, a spus Tim Lenton, un cercetător de la Universitatea din Exeter, referindu-se la soarta sistemului AMOC.

În ciuda incertitudinilor, cercetătorii sunt determinați să folosească aceste descoperiri pentru a înțelege mai bine viitorul planetei și pentru a lua măsuri înainte ca schimbările să devină ireversibile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cristina Păsăroiu și Andrea Bocelli au cântat împreună de Revelion la Abu Dhabi. FOTO: Luca Rossetti/Facebook
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
colet mail boxes etc fb
image png
bere pahare istock jpg
Autostrada Lugoj   Deva, dealul liliecilor din nou în șantier  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (33) JPG
crin antonescu jpg
image png
image png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net