Fenomenul therianilor a ajuns în România. Primele incidente, în Brașov și Arad: „Era un fel de creatură”

În România, fenomenul therianilor, persoane care se identifică cu diverse animale, a început să capteze atenția publicului, în special prin intermediul rețelelor sociale, unde imagini și videoclipuri cu astfel de comportamente devin virale. Un incident recent în Brașov a ilustrat clar acest trend, când o adolescentă, comportându-se ca o pisică, a provocat reacții puternice din partea celor prezenți în parc.

Ce sunt therianii

media 172954713978117400 png

Therianii sunt persoane care se identifică emoțional, intelectual și spiritual cu anumite animale, deși nu prezintă trăsături fizice specifice acestora.

image

Conform definiției, un therian poate manifesta comportamente asociate cu specia cu care se identifică, adoptând trăsături precum modul de mișcare sau expresiile emoționale ale animalului respectiv.

Un therian este o persoană care se identifică cu un anumit animal non-uman”, explică specialiștii.

Această formă de identificare poate varia, de la cei care imită comportamentul animalelor de companie, precum pisici sau câini, până la cei care se identifică cu animale dispărute, cum ar fi dinozaurii, aceștia din urmă fiind denumiți paleotherieni.

Un exemplu relevant este cel al unei persoane care se identifică cu o broască și care ar putea să imite comportamentul acestui animal prin sărituri și sunete specifice.

În acest context, termenul „therian” provine din „Theria”, un grup de mamifere care include atât marsupiale cât și mamifere placentare.

Impactul rețelelor sociale și răspândirea fenomenului

TikTok a jucat un rol esențial în popularizarea acestui fenomen. Utilizatorii postează videoclipuri în care adoptă comportamente similare animalelor, merg în patru labe, se freacă de obiecte sau imită sunetele specifice animalelor cu care se identifică.

În plus, hashtag-ul theriani a adunat deja peste un milion de postări și a generat 3,7 miliarde de vizualizări.

image

Psihologul Ramona Pantea subliniază că „fenomenul blănoșilor s-a extins în întreaga lume, iar rețelele de socializare au avut un rol major în acest sens”.

Primele incidente din România, la Brașov și Arad

Fenomenul, deja popular în SUA, Anglia și Canada, a început să prindă contur și în România, cu adolescenți care imită comportamente animale în spații publice.

O astfel de situație a fost semnalată de o femeie din Arad. Ea a povestit întâmplarea foarte marcată de ce a văzut.

Am ieșit cu câinele nostru în parc, să-l plimbăm, în urmă cu câteva seri. Eu eram atentă la câine, să nu mănânce lucruri de pe jos și dintr-o dată animalul s-a blocat. M-am speriat, m-am uitat în față și în fața mea era un fel de creatură, nici nu știu cum să o numesc. S-a apropiat mai mult și mi-am dat seama, de fapt, că este o fată, nu vreau să zic vârsta exact – în jur de 16-17-18 ani – care se identifica drept pisică: avea o coadă, avea mustaţă, avea mască de pisică şi se comporta ca o pisică – mergea în patru labe.

image

Bineînţeles, câinele meu s-a speriat, a început să latre, iar ea, cumva, a imitat pisicile, a făcut cum fac pisicile: a început să miaune la el, a început să-l zgârie, să vrea să-l zgârie de fapt, că ne-am tras. La un moment dat s-a pus pe iarbă – tot ca pisică, pe jos, a început să-şi lingă labele. Ulterior, când a plecat, a fost un stâlp şi s-a frecat de stâlp, cum se freacă de obicei pisicile. Când am văzut… bineînţeles că m-am speriat, mai ales m-am speriat pentru copiii din parc, cu părinţi… Cum poate un părinte să-i explice copilului ce este acea creatură”, a povestit femeia pentru Aradon.

Reacții și riscuri

Fenomenul therianilor ridică multiple semne de întrebare, în special din perspectiva influenței pe care o poate avea asupra tinerilor. Psihologii atrag atenția că, pentru unii tineri, acest tip de comportament ar putea reflecta o lipsă de repere sau de modele pozitive.

„Din păcate, tinerii, copiii mai ales, nu au un set de valori la care să se raporteze și ei internalizează, experimentează personalitatea animalelor”, explică Ramona Pantea.

Deși therianismul este văzut de unii drept o formă de exprimare personală, reacțiile din partea societății sunt diverse. În timp ce unii consideră acest fenomen drept o manifestare nevinovată, alții sunt preocupați de efectele pe care le poate avea asupra comportamentului tinerilor și asupra interacțiunilor sociale. Fenomenul continuă să se răspândească, iar impactul său asupra societății rămâne subiect de dezbatere.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Aniston și Matt LeBlanc GettyImages 1447109068 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
arhive securitate dosare foto Inquam Photos
andrada manta colaj instagram jpg
Statuia ecvestră a lui Decebal din Deva  Foto Daniel Guță JPG
Imagine din Beirut, Liban FOTO Shutterstock
armata otomana otomani jpg
crin antonescu inquam
pomi istock iarna jpg
Anca Alexandrescu, foto facebook Anca Alexandrescu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net