Sfârșitul unei ere. Duminică, ultima zi de funcționare a acestui simbol din Brașov, folosit de milioane de oameni

Duminică, se încheie un capitol important din istoria Brașovului. Este ultima zi în care telecabina de pe Tâmpa, unul dintre simbolurile orașului, va funcționa. După 54 de ani în care a transportat milioane de turiști și localnici pe vârful muntelui, telecabina își va închide ușile pentru totdeauna.

Telecabina de pe Tâmpa își încheie activitatea după 54 de Ani

image

 După 54 de ani în care a transportat milioane de turiști și localnici pe vârful muntelui, telecabina își va închide porțile, marcând astfel sfârșitul unei ere.

Inaugurată în 1970, telecabina de pe Tâmpa a devenit rapid una dintre cele mai importante atracții turistice din Brașov.

image

De-a lungul celor peste cicni decenii, aceasta a transportat peste 17 milioane de pasageri, oferindu-le o cale rapidă, dar și spectaculoasă de a ajunge pe vârful muntelui Tâmpa, la o altitudine de aproximativ 960 de metri.

„Telecabina s-a dat în folosință în 23 august 1970. Până în prezent, instalația a mers foarte bine și a lucrat de la ora 8 dimineața până la 24.00”, a spus Panait Iosif, șeful Telecabinei Tâmpa, pentru Biz Brașov.

Cabina are la urcare o viteză de 6 metri/secundă, iar traseul măsoară 573 metri. Durata unei curse este de 2 minute şi 20 de secunde. Priveliştea din vârful Tâmpei, de pe terasa de piatră construită în 1873, oferă o splendidă panoramă asupra oraşului.

Un proiect modern de 11 milioane de euro

După mai mult de cinci decenii de funcționare, telecabina și-a atins limita tehnică.

Decizia de a opri activitatea telecabinei vine în contextul în care tehnologia s-a schimbat, iar nevoile turistice moderne cer soluții mai eficiente și sustenabile.

Deși închiderea telecabinei reprezintă o pierdere sentimentală pentru brașoveni și pentru vizitatorii care au folosit-o de-a lungul anilor, autoritățile locale au planuri de modernizare a accesului pe Tâmpa.

„Obiectivul va intra într-un program de modernizare completă care va dura minimum 6 luni, timp în care telecabina nu va funcționa. Clădirile vor intra într-un proces de consolidare și modernizare, iar instalația va fi înlocuită cu una ultrmodernă. La stația de plecare din Brașov va fi instalat un lift, pentru seniori și persoanele cu dizabilități, iar restaurantul va fi complet modernizat, cu circuite specifice. Va fi și restaurant și bar, pentru orice tip de consumator”, a declarat directorul Ana teleferic în exclusivitate pentru Biz Brașov.

Noua instalație va oferi facilități de acces pentru toate categoriile de turiști, în condiții crescute de siguranță și confort și va avea o capacitate de transport de până la 450 de persoane/oră.

Investițiile sunt estimate la o valoare de peste 11 milioane de euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fran Demi Moore Sheryl Crow colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bath 3084156 1280 jpg
Carne porc   Musca Arad (8) jpg
nichita stanescu jpg
ciuperci noua zeelanda jpeg
ceausescu nixon 1970 jpg
baking soda 768950 1280 jpg
Culori semafor jpg
baba vanga jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net