Alimentele care se ieftinesc în 2025. Românii le adoră, iar anul acesta le vor găsi mai repede ca de obicei
Românii vor avea în curând pe mesele lor alimente proaspete și mai puțin costisitoare. Este vorba despre verdețurile pe care producătorii le vor recolta în următoarele două săptămâni și le vor vinde la prețuri mai mici.
Temperaturile ridicate de afară au ajutat plantele să crească mult mai repede, astfel că producătorii nu au mai fost nevoiți să încălzească solariile și astfel au economisit bani.
Verdețurile, mult mai ieftine în următoarele săptămâni
Legumicultorii spun că, pe lângă temperaturile ridicate, noapte au nevoie doar de folie termică și agril pentru a menține temperatura optimă plantelor.
„Nu mai avem nevoie să încălzim solariile. Ne ajută numai agrilul şi folia termică pe timpul nopţii. Noi o să menţinem preţurile de anul trecut. Nu o să mai scumpim pentru că nu o să mai investim bani în căldură", spune Laurenţiu Mălăescu, legumicultor, pentru observatornews.ro. ,
Solariile în care este plantată ceapa sau usturoiul trebuie să fie ferite de razele puternice ale soarelui. Ziua, producătorii au grijă să aerisească foarte bine solarele, pentru a nu pierde producția.
„Pe timpul zilei deschidem solariile, că e căldura foarte mare, e şocul ăsta de câteva ore, şi le desfacem să se aerisească să nu fie foarte cald”, spune Cornel Drăgulescu, legumicultor.
Ce spun specialiștii
Experții în agricultură susțin faptul că prețurile la tarabele cu verdețuri vor fi mult mai mici anul acesta, deoarece legumicultorii nu au întâmpinat problemele pe care le aveau în trecut din cauza frigului. Au economisit foarte mult pentru că nu a mai fost nevoie ca spațiile să fie încălzite și din această cauză prețurile vor fi mai mici.
„Până la momentul de faţă nu sunt probleme, pentru că temperaturile nocturne sunt în limite normale. Economii importante au făcut legumicultorii, pentru că nu a mai necesitat un consum ridicat pentru încălzirea spaţilor unde au culturile înfinţate”, spune Valentin Priporeanu, directorul Direcţiei de Agricultură Gorj.
Se estimează ca în circa două săptămâni verdețurile să ajungă deja la tarabe pentru a fi vândute românilor.
O legătură de ceapă sau usturoi va costa între 1 leu și 1, 50 lei. O salată verde va fi 2,5 lei.