Ce scumpiri îi așteaptă pe români în 2025. Cât va fi litrul de benzină sau cartela de metrou

2025 începe cu vești proaste pentur români, o avalanșă de scumpiri, de la impozite la combustibili, de la transportul cu metroul la polițele RCA și punctul de amendă. Iar acestea vor avea efecte în cascadă, de exemplu impactul scumpirii combustibililor urmând să afecteze chiar și prețurile din magazine 

Cresc accizele la combustibil din 2025
Benzina și motorina se vor scumpi cu 6 la sută de la 1 ianuarie 2025. Foto: ct100.ro

Se scumpesc combustibilii 

De la 1 ianuarie se vor majora costurile transporturilor rutiere ca reacție la creșterea accizei la combustibil. Prețurile la benzină și motorină vor crește, ca urmare a majorării accizelor la carburanți cu 6 procente.   

La pompă, un litru de benzină se vindea, în medie, cu 7 lei și 9 bani, în timp ce pentru motorină, șoferii plăteau în jur de 7 lei și 25 de bani. Majorarea accizelor, așa cum arată datele de la Finanțe, înseamnă un plus de 17 de bani pentru un litru de benzină și 16 de bani pentru un litru de motorină. 

Conform stirileprotv.ro, la un plin de 50 de litri, un șofer care are o mașină pe benzină va plăti în jur de 364 de lei, cu 8,5 lei mai mult decât acum. În cazul motorinei, un plin va ajunge la 372 de lei, un cost cu 8 lei mai mare, comparativ cu prețurile practicate în prezent la pompă. 

Se scumpește călătoria cu metroul 

Metrorex propune creşterea tarifelor pentru călătoriile cu metroul începând cu 1 ianuarie 2025, conform unui proiect de act normativ postat pe site-ul Ministerului Transportului. Preţul unei călătorii cu metroul va ajunge la 5 lei, faţă de 3 lei în prezent.  

O cartelă cu 10 călători ar urma să coste 40 de lei de lei în loc de 25 de lei în prezent iar un abonament lunar ar urma să coste 100 de lei, faţă de 80 de lei în prezent.  

Se scumpesc locurile de parcare în București 

Consiliul General al Capitalei, adică „Parlamentul” local a decis majorarea tuturor taxelor și impozitelor locale cu 10, 4 la sută. La pachet, a venit și o creștere a tarifului de parcare cu 10,4% conform digi24.ro.

În funcție de zona unde locuiesc, proprietarii de vehicule vor plăti pentru locul de parcare închiriat de la Municipalitate între 370 și 750 de lei anual. Unele primării au trasat și realizat propriile locuri de parcare și percep taxe pentru ocuparea lor. 

Dacă vrei să parchezi cu ora, tariful este de 5 lei pe oră, sau 30 de lei pe o zi întreagă.  Primăria Sectorului 4 face chiar și un experiment și a impus un tarif anual de 540 de lei pentru toți proprietarii de mașini din Sectorul 4 care nu dețin un loc de parcare de reședință. Singurii șoferi care beneficiază de parcare gratuită pe locurile publice sunt proprietarii de mașini electrice și hibride.

Se scumpesc polițele RCA 

Tarifele polițelor RCA au fost plafonate în urmă cu aproape doi ani, motiv pentru care piața ar fi trebuit să stagneze, sau să fie chiar într-o ușoară scădere. Dar lucrurile nu au stat deloc așa. Într-un singur an, asigurările auto s-au scumpit în medie cu 13%.  

Chiar dacă plafonul a fost prelungit până la 31 martie, de la începutul anului asigurătorilor le-a fost permis să crească tarifele pe fondul inflației. Pentru șoferii cu experiență, diferența ar urma să fie de aproximativ 5%, însă pentru șoferii începători, care își vor asigura mașinile de săptămâna viitoare, prețurile ar urma să fie mai mari chiar și cu 30%.

Cresc contribuțiile sociale, impozitul pe venit și punctul de amendă

Contribuțiile sociale, impozitul pe venit și valoarea punctului de amendă vor crește de la 1 ianuarie 2025, odată ce salariul minim pe economie crește de la 3.700 de lei la 4.050 de lei. Deocamdată, singura incertitudine este dacă se va extinde scutirea la plată a contribuțiilor pentru cei 300 de lei, pentru care nu se plătesc contribuții în prezent. 

În consecință, contribuția la sistemul public de pensii (CAS) de 25% ar însemna 1.012,5 lei, în loc de 925 de lei în prezent, iar contribuția la sistemul de sănătate (CASS) de 405 lei, în loc de 370 de lei în prezent, având în vedere că această scutire nu va fi prelungită. 

În plus, impozitul pe venit va crește de la 370 lei la 405 lei de la 1 ianuarie. Creșterea salariului minim va duce, de asemenea, la creșterea amenzii pentru contravenții rutiere. Punctul de amendă va crește la peste 200 de lei, în timp ce în prezent este plafonat la 165 de lei până la sfârșitul anului.  

„Un punct amendă reprezintă valoric 5% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, conform Codului Rutier citat de evz.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Charlotte profimedia 0950220050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
cozonac   foto alina mitran (1) jpg
piftie de cocos jpg
mahmureala istock jpg
mesaje de anul nou 2024 jpg
bulgaria jpg
ficat jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net