Cele mai căutate produse și servicii se scumpesc. Pentru ce vor plăti românii prețuri mai mari

La mijlocul verii, ne confruntăm cu noi creșteri de prețuri, indiferent de produsul pe care dorim să-l achiziționăm. În mod tradițional, prima categorie afectată este cea a alimentelor.

Mai multe produse și servicii se scumpesc în iulie / foto: arhiva
Mai multe produse și servicii se scumpesc în iulie / foto: arhiva

Există două motive principale pentru aceste scumpiri la produse alimentare. În primul rând, seceta are un impact semnificativ. Recoltele slabe vor influența prețurile la pâine, ulei și produse din carne, deoarece porumbul, un furaj esențial pentru animale, devine mai scump.

Un alt factor important este creșterea accizelor din luna iulie. Majoritatea mărfurilor din România sunt transportate pe cale rutieră, iar costurile de transport mai mari se vor reflecta în prețurile pe care le plătim la raft.

Și pentru locuințe se va plăti mai mult

În continuare, vom plăti mai mult și pentru locuințe. Analizele de piață arată creșteri semnificative ale prețurilor apartamentelor în toată țara. Luna trecută, proprietarii și dezvoltatorii din București au pus în vânzare apartamente la un preț mediu de 1.745 euro pe metru pătrat util, ceea ce reprezintă o creștere de 13% față de perioada similară din 2023.

Apartamentele noi din București s-au scumpit considerabil în ultimul an, cu aproximativ 23%. În luna trecută, prețul mediu pentru astfel de locuințe era de 1.910 euro pe metru pătrat util.

De asemenea, polițele obligatorii pentru mașini se vor scumpi datorită modificării metodei de calcul, care va lua în considerare și zona geografică. Astfel, locuitorii din București și Ilfov vor plăti mai mult pentru polița RCA.

Un exemplu concret este un șofer sub 30 de ani din București, care conduce o mașină cu motor mic. Acesta va plăti, conform noilor tarife, cel puțin 3.200 de lei, cu peste 70% mai mult decât un șofer din Iași. Totuși, autoritățile spun că nu ar trebui să ne îngrijorăm, deoarece tarifele sunt orientative și există încă plafonare, scrie Antena 3 CNN.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net