Lovitură dură pentru românii care vor să cumpere un apartament sau o casă în 2024. Câți bani vor da în plus pe locuințe
Previziuni sumbre pe piața imobiliară din România pentru cei care vor să-și cumpere o locuință în acest an. Specialiștii estimează scumpiri cu până la 20%.
Ce se întâmplă pe piața imobiliară
În 2023, piața imobiliară din România a înregistrat o creștere la prețurile imobilelor și ofertă tot mai restrânsă. Potrivit unui studiu, aproape jumătate dintre cumpărători se așteaptă la noi majorări ale prețurilor în 2024, scrie Antena3 CNN.ro.
Astfel, conform datelor înregistrate de studiu, 47% dintre cumpărători se așteaptă să vadă creșteri ale prețurilor pe piața imobiliară. Dintre aceștia, cei mai mulți (49%) consideră că majorările se vor situa în intervalul 10%-20%, în timp ce 13% dintre ei cred că scumpirile ar putea să depășească 20%.
Ce cred experții din domeniul imobiliar
Alți 30% dintre respondenți sunt de părere că prețurile ar urma să crească pe parcursul anului în curs cu până la 10%. Majorări ale prețurilor sunt anticipate și de către principalii jucători activi în sectorul imobiliar. Principalele argumente sunt cererea care se menține la un nivel ridicat, oferta tot mai restrânsă de locuințe disponibile la vânzare și pachetele de finanțare mai atractive la care se anticipează că vor avea acces cumpărătorii în 2024.
Pe de altă parte, unii români sunt mai optimiști și speră ca prețurile să scadă. 23% dintre cumpărători consideră că pe parcursul anului acesta nu se vor înregistra fluctuații semnificative la nivelul prețurilor practicate pe piața imobiliară, în timp ce alți 30% anticipează unele scăderi ale prețurilor.
Dintre aceștia din urmă, cei mai mulți respondenți (37%) consideră că ne putem aștepta să vedem ieftiniri cu 10%-20%, în timp ce aproape 30% sunt de părere că prețurile proprietăților ar putea să se reducă și cu mai bine de 20% în 2024, potrivit studiului realizat de Imobiliare.ro și Unlock Market Research.
2023: scădere a interesului pentru cumpărare
În altă ordine de idei, piața imobiliară a avut un an echilibrat în 2023. E a fost marcat însă de o activitate intensă în domeniul industrial. Compania de consultanță imobiliară Colliers observă o încetinire a dinamicii economice. Totodată, și o scădere importantă a activității în ceea ce privește investițiile pe piață.
În zona rezidențială, în primele șase luni ale anului, am asistat la o confirmare a tendinței prevăzute de Colliers. Compania indica o scădere a interesului pentru achiziții în contextul creșterii ratelor de dobândă. Totuși, în a doua jumătate a anului, am observat o revenire semnificativă în activitatea de tranzacționare, aceasta fiind susținută de creșterea împrumuturilor ipotecare.