Lovitură dură pe piața imobiliară din România! Ce apartamente nu vor mai putea fi închiriate

Lovitură dură pentru piața imobiliară din România. Un proiect de lege care a trecut de Senat prevede ca închirierea de apartamente în blocurile cu risc seismic, imobile cu pericol de prăbușire în cazul unui cutremur cu magnitudine 7, să fie interzisă.

Închirierea de apartamente în blocurile cu risc seismic I, interzisă / Foto: Shutterstock
Închirierea de apartamente în blocurile cu risc seismic I, interzisă / Foto: Shutterstock

Guvernul a aprobat, în luna martie a acestui an, un proiect de lege care prevede mai multe reguli noi pentru clădirile cu risc de cutremur. Printre acestea se număra și interdicția de a închiria sau de cedare în comodat sau folosință a apartamentelor în blocurile de locuință clasificate cu risc seismic I.

Așadar, cum între timp legislația în domeniu a avansat, apartamentele care se află în blocuri cu risc seismic I ar urma să fie interzise la închiriere. Asta își doresc autoritățile printr-un proiect inițiat de guvern. Legea a trecut de Senat și este în dezbatere parlamentară. Votul final urmează să fie dat de Camera deputaților, unde nu a obținut deocamdată raportul Comisiei de administrație.

Legea vizează clădirile care se pot prăbuși în cazul unui cutremur cu magnitudinea 7. Inițiativa aparține lui Attila Seke (UDMR), fostul ministru al dezvoltării din Guvernul Ciucă, care a inițiat propunerea după seismele masive din Turcia și cele două cutremure consecutive produse pe 13 și 14 februarie (magnitudinea 5,2 și 5,7), în noua zonă activă seismic pentru România, Oltenia. La acel moment, au fost găsite defecte majore în construcția clădirilor.

„Pe clădirile astea este obligatoriu să fie acea bulină”

Referindu-se la acest subiect foarte sensibil, Radu Zilișteanu, expert în piața imobiliară, declara pentru RFI ca majoritatea acestor cladiri sunt situate in regiunea centrală. Acestea sunt oferite pentru închirieri pe termen scurt. În opinia sa, eliminarea acestor proprietăți din aplicații precum Booking și Airbnb este dificilă, dar nu imposibilă.

„Pe clădirile astea este obligatoriu să fie acea bulină care semnalează faptul că acea clădire este cu risc seismic. Sigur, eliminarea de pe platforme ca Airbnb sau Booking ar fi destul de dificilă. Aceste proprietăți pot fi totuși urmărite de către administrația statului. Și evident că dacă sancțiunile pentru o astfel de listare ar fi foarte mari, atunci sigur că proprietarilor le ar fi teamă să le mai promoveze”, a spus Radu Zilișteanu.

În România sunt peste 2.600 de clădiri încadrate în clasa de risc seismic 1 si 2, conform unei statistici oficiale oferită de Ministerului Dezvoltării, iar aproape 400 se află în București. Dintre acestea, 350 sunt situate în zona centrală. Trecerea de Senat a proiectului ministrului UDMR vine după ce, din luna august a acestui an, a intrat în vigoare o altă lege în domeniu. Aceasta interzice activitățile comerciale sau afișele publicitare în blocuri cu risc seismic I și II. Prin această nouă lege se urmărește consțientizarea deținătorilor de clădiri avariate asupra pericolului pe care îl prezintă acestea în caz de cutremur major.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle  sursa   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
milionar foto pixabay jpg
ceas Titanic jpeg
elevi care stau in clasa cu geci jpeg
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
sofer furios coada jpg
Cartofi dulci  jpg
vreme jpg
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net