Lovitură pe piața imobiliară! Ce se întâmplă cu prețurile la apartamente din 2024

În anul 2024, prețurile apartamentelor vor putea să scadă, spun analiștii. Altfel, firmele de construcții vor risca falimentul. În topul oraşelor cu probleme se numără Capitala, urmată de Cluj, Timişoara şi Constanţa.

Ce se întâmplă cu prețurile apartamentelor Foto: Unsplash
Ce se întâmplă cu prețurile apartamentelor Foto: Unsplash

Previziuni sumbre pe piața imobiliară

Pentru anul viitor, previziunile de pe piaţa imobiliară nu sunt deloc roz. 7 din 10 dezvoltatori riscă insolvenţa, susţin analiştii, scrie Observatornews.ro. „Sunt dezvoltatori imobiliari cu capacitate financiară redusă, dependenți de cashflow și de dinamica pieței, vulnerabili în fața modificărilor financiare – creșterea taxelor, a costurilor operaționale în general și scăderea cererii de locuințe. Capacitatea lor financiară este grevată, în prezent, și de nivelul creditelor contractate – ale căror costuri au crescut semnificativ", a declarat analistul Adrian Negrescu.

Prețurile apartamentelor au crescut considerabil 

În topul oraşelor cu probleme se numără Capitala, urmată de Cluj, Timişoara şi Constanţa, unde prețurile apartamentelor au crescut considerabil în ultimul an. Şi dezvoltatorii confirmă dificultăţile din piaţă. „Pe măsură ce lucrurile devin mai dificile, să vedem în această industrie să reziste doar cei care au finanţare corespunzătoare, doar firmele mari, doar dezvoltatorii puternici", a declarat Bogdan Ivan de la Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari.

Cluj-Napoca, cel mai scump oraș din țară

Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară pentru cumpărători, cu un preț mediu de 2.500 euro/mp util. În cazul pieței rezidențiale din Brașov, proprietarii și dezvoltatorii au majorat prețurile solicitate pentru locuințele scoase la vânzare cu peste 20% în ultimii doi ani. Astfel, orașul a ajuns să depășească Bucureștiul în materie de prețuri, scrie wall-street.ro.

Capitala rămâne un caz aparte în rândul marilor orașe din România. Aici întâlnim atât cele mai scumpe zone din țară, unde prețurile locuințelor se apropie de pragul de 3.000 euro/mp util, cât și un procent semnificativ de locuințe de pe segmentele low-cost și mass-market nou intrate în piață la prețuri scăzute. În București găsim și cea mai bogată ofertă din țară.

Scădere pentru prețurile apartamentelor

Pentru a putea supravieţui, dezvoltatorii vor trebui să taie considerabil din preţ, spun analiştii. „Matematic vorbind, ca să avem aceeaşi accesibilitate la credite, ori scad preţurile cu 50%, ori scade IRCC-ul la 2%. IRCC-ul nu are cum să scadă, avem o inflaţie de 8%, deci în următoarele 6 luni o să avem o scădere destul de accentuată a preţurilor", a declarat un alt analist financiar. 

Datele arată că nivelul total al tranzacţiilor imobiliare din acest an este cu 14% mai mic decât în 2022. Asistăm la un declin şi pe piaţa europeană. Recent, cel mai mare dezvoltator imobiliar din Germania şi Austria şi-a anunţat falimentul. Analiştii estimează un decalaj de 6-9 luni până când ne vom confrunta cu o situaţie similară şi în România. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
1 florin piersic png png
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net