Vești proaste pentru românii care au credite legate de IRCC. Ce se va întâmpla de la 1 octombrie 2023

De la 1 octombrie, românii care au credite cu dobândă variabilă a căror rată are în calcul IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor) vor plăti mai mult, cel puțin pentru următoarele trei luni.

Cresc ratele la creditele cu dobândă variabilă / foto: arhivă
Cresc ratele la creditele cu dobândă variabilă / foto: arhivă

În prezent, valoarea IRCC aferentă trimestrului II din 2023 este de 5,96% pe an, în creștere cu 0,02% față de T1 (5,94%). În intervalul menționat, valoarea maximă a fost de 6,15%, iar cea minimă de 5,81%.

Acum, aproximativ 450.000 de români au credite cu rate legate de IRCC. Indicele IRCC este de două feluri, zilnic și trimestrial.

Cum se calculează IRCC

În fiecare zi BNR calculeză IRCC care reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.

IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

IRCC, folosit la creditele cu dobândă variabilă contractate după mai 2019, pare că s-a stabilizat în jurul valorii de 6% pe an. Trimestrul aprilie-iunie din 2023 este deja al patrulea apropiat de valoarea enunțată mai sus.

IRCC a fost de 5.71% în ultimele 9 luni, 5,98% în trimestrul IV, apoi 5,94% în trimestrul I din 2023. IRCC s-a lansat la valoarea de 2,36%, aferentă trimestrului IV din 2018, iar după aproape 2 ani de stabilitate a scăzut, atingând un minim istoric de 1,08% în trimestrul II din 2021.

Apoi, a urmat apoi o creștere, întâi mai timidă timp de două trimestre, apoi susținută, de câte un punct procentual sau aproape două la fiecare 3 luni.

ROBOR și IRCC, umăr la umăr

ROBOR la 3 luni s-a stabilizat de peste o lună de zile la valoarea 6,40%. Anterior, indicele și-a menținut trendul lent, dar susținut, de scădere, pornit încă de la începutul anului.

Pe 3 ianuarie 2023, ROBOR la 3 luni era de 7,56%, iar până astăzi a scăzut constant, oprite doar de scurte perioade de stagnare. ROBOR la 3 luni vine după un an 2022 cu fluctuații uriașe și valori record.

A început anul trecut la 3%, dar în august a depășit 8%, iar în octombrie a atins maximul de 8,21%. Ulterior, a urmat o scădere lentă, însă continuă. Astfel, ROBOR la 3 luni și IRCC s-au apropiat foarte mult în ultimele trimestre, după că scăderea ROBOR a coincis cu creșterea IRCC, scrie digi24. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net