Vești proaste pentru români! Statisticile oficiale arată că nu există șanse să scadă ratele

Deși inflația scade, specialiștii anunță că ratele românilor răman la fel de mari. Explicația este una simplă. Consiliul de Administrație al Băncii Naţionale a României a hotărât, miercuri, 5 iulie, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, procent la care a rămas de jumătate de an.

Ratele românilor rămân în continuare mari Foto: Shutterstock
Ratele românilor rămân în continuare mari Foto: Shutterstock

Creditele se mențin mari, dobânda cheie rămâne la 7%

Specialiștii anunță că ratele la credite se menţin mari. Dobânda cheie rămâne la nivelul de 7%. Valoare pe care o are încă de la începutul acestui an, când a crescut de la 6,75%. Este cea de-a patra ședință la rând în care BNR păstrează rata dobânzii de politică monetară, scrie Observatornews.ro. 

Am putea spune că ce este mai rău a trecut. Suntem pe un nivel oarecum stabil privind dobânzile. Scumpirea ratelor şi-a atins maximul", a declarat Adrian Negrescu, analist economic. Cu toate acestea, românii nu vor plăti rate mai mici. „Clienţii vor rămâne în continuare cu aceleaşi rate. În cel mai bun caz, în condiţiile în care IRCC-ul şi ROBOR-ul o să scadă, automat şi ratele clienţilor o să aibă o scădere, nu foarte mare", a declarat brokerul de credite. 

Calcul creștere credit ipotecar

Putem să dăm un exemplu concret, pentru a se oberva cât au crescut ratele. Un bărbat care în anul 2011 a luat un credit ipotecar pe 30 de ani și care în ultimii 11 ani a plătit lunar o rată de 267 de euro, din iunie 2022 și până în prezent, suma a crescut, iar în aceste momente bărbatul are de achitat 397 de euro pe lună.

Care este explicația faptului că scad economiile românilor 

Specialiștii spun că tot mai mulți oameni încearcă să economisească și au depozite la bancă, numai că dobânzile scad, deci la fel și toate economiile. „Dobânzile la depozitele în lei, faţă de anul trecut, sunt în scădere. Deşi clienţii care au contractat depozite anul trecut se aşteptau ca acest randament să se menţină", a declarat un broker de credite, scrie Observatornews.ro.

„Acum câteva luni, cea mai avantajoasă dobândă din piaţă la depozitele în lei era de 9,3%. Acum e la 8,45%, însă doar băncile mici oferă astfel de dobânzi. Marii jucători oferă dobânzi între 6,7% şi 7,3%", a mai adăugat acesta.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net