"Banca și ratele mi-au distrus sănătatea"! Primii români care își cedează casele

Ultima actualizare:

    Roxana și Aurelian au mers ieri la avocat pentru a semna notificarea către bancăFotografii: Sever Gheorghe
Roxana și Aurelian au mers ieri la avocat pentru a semna notificarea către bancăFotografii: Sever Gheorghe

Cu privirea întunecată, în biroul avocatului, bărbatul semnează notificarea atât de mult aşteptată. Este actul care îi poate reda „libertatea”, după ce ani de zile a fost sclavul unei bănci. Ieri a fost prima zi în care s-a aplicat una din cele mai aşteptate legi din România: darea în plată. Click! a stat de vorbă cu doi români care au decis să scape de rate şi de popriri pe salariu în schimbul casei.

Controversata lege privind darea în plată, dezbătută intens pentru mai bine de un an, a intrat ieri în vigoare. Românii care au contractat credite şi nu mai fac faţă cu plata ratelor pot acum să cedeze locuinţa ipotecată băncii, iar orice datorie către instituţia bancară se stinge. Aurelian şi soţia sa, Roxana Pamfile, s-au numărat printre primii români care au venit la firma de avocatură ”Piperea şi asociaţii” pentru a notifica banca, după intrarea în vigoare a legii ”casă contra credit”.

Roxana spune că a plâns de fericire în ziua în care preşedintele Iohannis a promulgat legea. În 2008, cei doi soţi au contractat un împrumut de 112.913 franci elveţieni pentru a-şi cumpăra un apartament. “Eram tineri, câştigam bine şi ne-am dorit o casă a noastră. Am cumpărat un apartament cu două camere, de 60 mp, în Braşov. Aveam o rată lunară de 789 de franci, la un curs de 2,6 pe atunci, iar apartamentul ne-a costat 72.000 de franci elveţieni”, ne-a spus Roxana.

A venit criza şi au început problemele. “Am ajuns la un moment dat să plătim mai mult decât aveam salariile. Eu şi soţia câştigam în jur de 2.200 de lei, iar rata era de aproximativ 2.900 de lei. Am avut noroc că ne-au mai ajutat părinţii, plăteam lunar rata, dar dobânda şi penalităţile erau foarte mari. Într-un final, nu am mai făcut faţă şi am ajuns să fim executaţi silit”, ne povesteşte Aurelian. În 2014, apartamentul lor a fost scos la licitaţie şi vândut cu 31.200 de franci elveţieni. Problemele şi-au pus amprenta pe sănătatea celor doi soţi. Nu au avut parte de nici o vacanţă în ultimii ani, nu au putut face copii, iar Aurelian a ajuns pe un pat de spital după ce banca le-a scos casa la vânzare. “După licitaţie am stat aproape trei săptămâni în spital, imobilizat la pat. Am consultat zece doctori şi nici unul nu a reuşit să pună un diagnostic. Toţi mi-au spus că ceea ce aveam era pe fondul unui stres şi a imunităţii foarte scăzute. Banca m-a albit şi m-a băgat în spital”, a conchis bărbatul, care a rămas fără casă şi cu poprire pe o treime din salariu.

Avocat Gheorghe Piperea
Avocat Gheorghe Piperea

Pentru Raluca C. (37 de ani), vineri (13 mai) a fost una dintre cele mai fericite zile din viaţă. Femeia spune că banca aproape i-a distrus viaţa. Bucureşteanca a luat în 2008, înainte de venirea crizei, un împrumut de 149.000 de franci elveţieni. Şi-a cumpărat un apartament cu două camere, de 54 de mp, într-un bloc vechi din Capitală. “Am luat creditul pe 40 de ani şi aveam 980 de franci pe lună. A fost groaznic. Doar comisionul de administrare era de 220 de franci pe lună. Deşi sunt opt ani de când plătesc băncii bani mai am de dat 138.000 de franci”, ne-a declarat femeia care a venit ieri în cabinetul avocatului Gheorghe Piperea pentru a semna notificarea către bancă. Bucureşteanca spune că nu vrea să mai aibă niciodată de-a face cu vreo bancă şi preferă să stea toată viaţa cu chirie decât să mai plătească rate.

Legea dării în plată i-a pus pe jar pe notari

Marea lor dilemă este dacă aplică sau nu impozitul pe tranzacţie. În plus, nu se ştie nici cum trebuie calculate acesta: la valoarea creditului sau la cea a locuinţei. Pentru a clarifica aceste lucruri, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a solicitat Ministerului Finanţelor un punct de vedere. Solicitarea vine după intrarea în vigoare a legii dării în plată, în condiţiile în care notarii au avut la dispoziţie 15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial pentru a cere acest punct de vedere, conform news.ro. Uniunea precizează că punctul de vedere al Finanţelor va fi comunicat tuturor notarilor publici pentru a aplica prevederile actului normativ în mod unitar.

«S-au uitat chiorâș la mine, eu am zâmbit»

O parte dintre românii cu datorii împovărătoare au notificat băncile chiar vineri, în prima zi de aplicare a legii „casă contra credit”. Iată ce au povestit ei pe rețele de socializare:

- Sunt călare pe ei.  Cei de la bancă mi-au cerut să le spun condiţiile de negociere. Le-am cerut conversie la cursul istoric din 2007, transformarea soldului în ron, rambursarea plăţilor considerate clauze abuzive (15.000 chf), plus daune morale pentru 8 ani de chin şi de trai la limita mizeriei. S-au uitat chiorâş, eu am zâmbit. Nu au nici o scuză băncile. Nici una!

- Notificatea este redactată, am luat legătura cu un avocat, cam scump (600 lei cu tot cu tva) dar nu mai contează. Am fost şi la un birou notarial şi mi-au zis că ar fi bine să mai aşteptăm până marţi să avem şi normele de calcul.

- Am întâmpinat multe refuzuri din partea avocaţilor şi chiar a executorului care mi-a făcut poprirea. Cred că o să caut bunăvoinţa la un alt executor judecătoresc. E incredibil cât de slab pregătiţi sunt atât avocaţii, cât şi executorii.

- Am îndeplinit procedura! Am întrebat directoarea despre poziţia băncii şi era în silenzio stampa!

- Acum mă întorc de la avocatul meu... batem fierul cât e cald, vorba lui. Primul venit, primul servit, că nu se ştie cât ţine minunea. Baftă tuturor.

- Am depus și am primit număr de înregistrare. Poziţia băncii: “Trimitem notificarea la centrală unde este un grup de decizie care o va analiză”.

- Săptămâna viitoare sigur o depun.

- Avocatul zice să mai aşteptăm puţin să vedem care e treaba… Dar eu nu mai am răbdare.

Vrei un credit? Se modifică evaluarea gradului de îndatorare

Raluca e fericită că în sfârșit are șansa sâ scape de creditul uriaș de la bancă
Raluca e fericită că în sfârșit are șansa sâ scape de creditul uriaș de la bancă

Vrei să iei un împrumut pentru nevoi personale sau un credit imobiliar? Grăbeşte-te, pentru că regulile de creditare se vor schimba devenind mult mai restrictive. Banca Naţională a României a lansat în dezbatere publică, până pe 25 mai, un proiect care aduce noutăţi în ceea ce priveşte gradul de îndatorare al clienţilor. Până acum, pentru a-ţi acorda un împrumut, băncile ţineau cont doar de cheltuielile de care aveai nevoie pentru subzistenţă, de ratele pe care le aveai la alte credite, de riscul valutar şi de riscul de dobândă. Potrivit noilor modificări, vor fi luate în calcul şi alte cheltuieli precum taxele, impozitele şi asigurările pe care le plăteşti lună de lună. Mai mult, băncile vor putea să-ţi verifice veniturile accesând, în afara documentelor pe care i le prezinţi, şi alte informaţii din alte surse interne, externe sau independente. În plus, cele mai importante bănci au anunțat deja că au majorat substanțial avansul la credit (de la 15 la sută la 30-35 la sută).

"S-au depus aproape 1.000 de notificări"


    Avocat Gheorghe Piperea
Avocat Gheorghe Piperea

Doar vineri, în București, s-au depus aproape 1.000 de notificări privind darea în plată. O problemă mult discutată este cea a impozitelor de la notar. Mai precis, dacă se aplică sau nu se aplică acel impozit de 2 la sută, valoarea la care se aplică şi modul în care se percepe de la consumator sau de la bancă.  În general, notarii cu care am discutat se tem de faptul că acest impozit, dacă este considerat datorat va fi impus lor, adică va fi imputat lor, în cazul în care nu-l percep şi de aceea nu vor să facă deocamdată nici o mişcare. Și ei se grăbesc pentru că în momentul de faţă ceea ce se poate face este notificarea, iar notificarea se face şi de către avocat”, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net