Ai credite în lei? Iată ce se întâmplă cu ratele! Indicele Robor la 3 luni este la cel mai mic nivel

Ultima actualizare:

    Calculele arată că ratele bancare au scăzut în ianuarie 2021
Calculele arată că ratele bancare au scăzut în ianuarie 2021

Sunt vești bune pentru românii care au credite în lei! Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul ratelor de consum în moneda națională cu dobândă variabilă, a coborât vineri la 1,79%, de la 1,85% cât a fost miercuri. Este cel mai mic nivel din ultimii trei ani, mai precis din octombrie 2017. Asta înseamnă că și ratele plătite în ianuarie vor fi mai mici.

La debutul anului 2019, indicele Robor la 3 luni era 2,99% pe an, iar la începutul anului trecut se situa la 3,19%. În 2021, vorbim despre cifre mult mai mici.

Săptămâna trecută, a început să scadă de la zi la zi: 1,91%, 1,85%, iar vineri, 8 ianuarie, BNR a anunțat că a ajuns la 1,79%. Este indicele în funcție de care sunt calculate dobânzile variabile la majoritatea creditelor în lei. Cu cât este mai mic, cu atât ratele sunt reduse.

Un calcul realizat cu ajutorul platformei FinZoom.ro pentru un credit ipotecar de 250.000 de lei, pe 30 de ani, arată că rata a scăzut substanțial față de perioada similară a anului trecut.

Dacă în ianuarie 2020, împrumutatul plătea 1.528 de lei, în ianuarie 2021 va da 1.311 lei. Scăderea este de 217 lei. Și în cazul creditelor care depind de Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor există reduceri.

În loc de 1.398 de lei cât achita anul trecut, clientul îndatorat cu aceeași sumă va plăti către bancă luna aceasta 1.324 lei. Cu 46 de lei mai puțin.

Creditele în euro au rămas nemodificate

În cazul creditelor în euro nu sunt însă modificări substanțiale pentru că Euribor a fost stabil.

Economiștii recomandă clienților care vor să ia un credit nou în aceste condiții avantajoase să fie prudenți și să nu se supraîndatoreze.

Nu este exclus ca dobânzile să crească din nou după ce trece pandemia.

Citește și: 

Ce este Programul ”Inveșteste în tine”. Se dau credite fără dobândă

5 sfaturi dacă vrei să faci un împrumut bancar

image
image
image
image
image
image
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net