Scumpiri ce se aplică de la 1 iulie 2024. Pentru ce vei scoate mai mulți bani din buzunare

Ultima actualizare:

În perioada vacanțelor, de la 1 iulie 2024, se scumpesc carburanții cu cel puțin 40 de bani per litru. Pentru un șofer care alimentează cu motorină, de exemplu, plinul mașinii se va scumpi cu aproximativ 20 de lei. Toate acestea vor genera alte creșteri de prețuri, cum ar fi la alimente, deoarece transportul mâncării se face pe cale rutieră, în mare parte. 

Cu cât se scumpesc carburanții Foto: Shutterstock
Cu cât se scumpesc carburanții Foto: Shutterstock

Scumpiri la carburanți 

De la 1 iulie 2024, motorina și benzina se vor scumpi cu cel puțin 40 de bani per litru, deoarece acciza la carburant se va majora cu 50%. Scumpirea vine după ce, la începutul anului, acciza pentru acest gen de produse a fost majorată.

Pentru un șofer care alimentează cu motorină, plinul mașinii se va scumpi cu aproximativ 20 de lei. În cazul celor care folosesc benzina, costul suplimentar va fi chiar mai mare, ajungând aproape la 21 de lei pentru un plin.

La sfârșitul săptămânii trecute, prețul carburanților variau în funcție de stațiile peco din municipiu. Conform peco-online, benzina standard a costat între 6,98 și 7,12 lei/ litru, iar prețul benzinei superioare a fost între 7,59 și 8,23 lei/litru. Totodată, motorina standard a fost între 7,07 și 7,21 lei/litru, în timp ce motorina premium s-a vândut între 7,47 și 7,86 lei/litru.

Impactul scumpirii carburanților 

Scumpirea carburanților poate să genereze alte creșteri de prețuri, avertizează analiștii. Primele care se scumpesc sunt alimentele, pentru că transportul mâncării se face majoritar pe cale rutieră în România. Creșterea prețurilor produselor alimentare și nealimentare duce la presiune asupra inflației care menține sus dobânzile. Iar dobânzile ridicate mențin ratele românilor la un nivel greu de suportat.

De la 1 iulie, cotația IRCC, indicele de referință pentru creditele consumatorilor, va scădea, ușor, de la 5,90%, cât este în prezent, la 5,86%. Astfel, dacă luăm ca exemplu un credit ipotecar, în valoare de 50.000 de euro, pe 30 de ani, rata actuală va scădea, în medie, de la 1 iulie, odată cu actualizarea IRCC, cu aproximativ 7 lei. Toate acestea după ce rata a crescut cu peste 600 de lei în ultimii 2 ani.

Cresc și facturile românilor

Veștile nu sunt bune în ceea ce privește cursul leu-euro. Majoritatea analiștilor se așteaptă la o depreciere a leului în următoarea perioadă. Astfel, în următoarele luni, euro ar urma să treacă de pragul de 5 lei, ajungând la 5,01 lei pentru un euro. În următorul an, ar ajunge la 5,06 spun analiștii. Și gazele se scumpesc de la 1 iulie, deci astfel cresc și facturile. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net