Se scumpesc carburanții de la 1 iulie! Cât va ajunge să coste un plin la mașină

În perioada recentă, mulți șoferi s-au simțit încântați de scăderea prețurilor la combustibil. Această bucurie a fost resimțită în special de cei care optează pentru motorină, deoarece aceasta a devenit chiar mai ieftină decât benzina în unele stații de alimentare.

Prețurile actuale la pompă au înregistrat o scădere semnificativă / foto: Shutterstock
Prețurile actuale la pompă au înregistrat o scădere semnificativă / foto: Shutterstock

Cu toate acestea, aceste ieftiniri vor fi de scurtă durată, deoarece începând cu luna iulie se va înregistra o nouă creștere a accizelor la carburanți.

Cum cât se scumpesc motorina și benzina

Prețurile actuale la pompă au înregistrat o scădere semnificativă. Dacă în luna aprilie prețul unui litru de motorină se situa la 7,46 lei, în prezent acesta a scăzut cu peste 20 de bani, ajungând chiar sub prețul benzinei, care acum se comercializează la un preț mediu de 7,24 lei pe litru.

Cu toate acestea, începând cu 1 iulie, se vor resimți din nou creșterile de preț. Astfel, benzina va fi majorată cu 43 de bani pe litru, în timp ce motorina va cunoaște și ea o creștere de 40 de bani.

Aceste modificări înseamnă că costul unui plin pentru cei care alimentează cu motorină va crește cu aproximativ 20 de lei, în timp ce cei care utilizează benzină vor trebui să scoată din buzunar aproape 21 de lei în plus pentru a-și alimenta mașina.

Prețul pentru un litru de GPL rămâne constant în comparație cu cel afișat în ziua precedentă, situându-se în mod obișnuit între 3,45 și 3,48 lei. Cu toate acestea, există companii care vând un litru de GPL chiar și cu peste 3,5 lei.

Cum influențează Cotația Platts prețul carburanților

Cotația Platts este un indicator global de referință pentru prețurile benzinei și motorinei, reflectând dinamica cererii, ofertei și a tranzacțiilor realizate între traderii de combustibili pe piața angro. Aceste cotații nu sunt publice, dar pe termen lung urmează tendința generală a prețului barilului de petrol.

Atunci când cotațiile internaționale Platts pentru benzina și motorina cresc, prețurile la pompă ale carburanților din România urmează această tendință și cresc, iar când cotațiile scad, prețurile la pompă se diminuează. Ajustările prețurilor la pompă sunt în general efectuate în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotațiilor internaționale de referință Platts, transmite EVZ.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
horoscop png
image
image
image
image
image
image
criminal freepik jpg
bacalaureat jpg
bear 1283347 1280 jpg
ventilator istock jpg
cariera elevi jpg
pompieri smurd jpg
Olt 1 jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net