Creștere semnificativă a prețurilor la carburanți începând de astăzi. Cum îi afectează majorarea accizelor pe șoferii români

Românii care se pregătesc să alimenteze mașina cu benzină sau motorină începând cu data de 4 ianuarie 2024 ar trebui să țină cont de o creștere semnificativă a prețurilor la carburanți. Conform datelor afișate, noile tarife reflectă majorarea accizelor și sunt supuse unei ajustări considerabile.

Pompă benzină. Foto: arhiva.
Pompă benzină. Foto: arhiva.

Prețurile carburanților în data de 4 ianuarie 2024

Benzină Standard:

Interval preț: 6,73 - 6,87 lei/litru.

Benzină Premium:

Interval preț: 7,23 - 7,52 lei/litru.

Motorină Standard:

Interval preț: 7,22 - 7,31 lei/litru.

Motorină Premium:

Interval preț: 7,58 - 7,82 lei/litru.

GPL:

Interval preț: 3,27 - 3,36 lei/litru.

Factori care influentează creșterea prețurilor

Prețurile petrolului au înregistrat o creștere de aproximativ 3% în ziua precedentă, în urma oprii producției la cel mai mare câmp petrolier din Libia. Contractele futures pentru petrolul Brent au atins 78,33 dolari pe baril, în timp ce prețul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a ajuns la 72,83 dolari pe baril.

Oprirea completă a producției la câmpul petrolier Sharara din Libia, membru OPEC, cu o producție de 300.000 de barili pe zi, a fost provocată de acțiuni de protest. Această situație, adăugată la tensiunile din Orientul Mijlociu, poate afecta livrările globale de petrol și a dus la creșterea prețurilor pe piața internațională.

De asemenea, atacurile continue asupra navelor din Marea Roșie ale luptătorilor Houthi au contribuit la incertitudinea pieței energetice. Creșterea prețurilor este alimentată și de temerile legate de un posibil conflict în Orientul Mijlociu, care ar putea perturba fluxurile comerciale și închide căile navigabile cruciale pentru transportul petrolului.

Impactul asupra șoferilor români

Majorarea accizelor și creșterea prețurilor la carburanți vor afecta direct buzunarele șoferilor români. Este recomandat ca aceștia să își reevalueze bugetele alocate transportului și să exploreze alternativele de economisire a consumului de carburant.

În concluzie, începutul anului 2024 aduce o presiune suplimentară asupra cheltuielilor legate de deplasările cu mașina, iar șoferii sunt sfătuiți să fie atenți la noile tarife și să își ajusteze comportamentul în trafic pentru a minimiza consumul de carburant.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
Abubakar  Tahiru cartea recordurilor jpg
batran confuz istock1 jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
buster jpg
bani jpeg
sat comoara jpg
plane 2104594 1280 jpg
politia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net