9 sfaturi ca să economiseşti combustibil

Ultima actualizare:

Motorul nu trebuie să se încălzească pe loc

Odată ce ai pornit motorul, trebuie să pui maşina în mişcare. Dacă autoturismul stă pe loc, cu motorul pornit, vei consuma mult mai mult combustibil. Imediat ce ai pornit maşina e recomandat să şi pleci cu ea.

Foloseşte treptele de viteză optime

Nu merge cu motorul subturat, adică într-o treaptă de viteză superioară faţă de cea care ar fi adecvată vitezei cu care se deplasează maşina. Maşina consumă mai mult atunci când este subturată sau supraturată.

Verifică presiunea cauciucurilor

Pneurile umflate prea puţin sunt una din principalele cauze ale pierderii de combustibil. Presiunea se verifică periodic, la fiecare deplasare mai lungă şi cel puţin o dată pe lună.

Schimbă regulat filtrul de aer

Un filtru curat va reduce semnificativ consumul de combustibil. Un filtru murdar restricţionează circulaţia aerului în motor, ceea ce dăunează economiei de carburant.

Foloseşte o viteză constantă!

Condu cât mai calm! Evită accelerarea şi frânarea când situaţiile nu cer în mod deosebit. Dacă foloseşti o viteză constantă vei schimba mai rar treptele de viteză şi vei reduce consumul.

Nu porni cu scârţâit de roţi!

Pornitul cu scârţâit de roţi creşte consumul maşinii. Încearcă să demarezi uşor, accelerând moderat. Şi stilul agresiv de a conduce este păgubos pentru că forţarea maşinii necesită şi ea mai mult combustibil. Nu frâna brusc şi nu accelera brusc.

Scapă de obiectele inutile

Maşina trebuie să fie cât mai uşoară. Verifică ce poate fi aruncat din ea sau dus în casă. Nu are rost să o îngreunezi cu kilograme în plus!

Opreşte motorul la stop

În oraş, unde consumul de carburant este la nivel maxim, poţi face economii dacă opreşti motorul la stop. În ce condiţii? Dacă semaforul arată culoarea roşie pentru mai mult de 15-20 de secunde, atunci merită să opreşti motorul.

Renunţă la portbagajul exterior

Fiecare tip de autoturism are un anumit consum optim de combustibil. Dacă maşina rulează cât mai aproape de acest cuplu maxim, atunci consumul va fi mic.

Un alt sfat: evită montarea pe maşină a elementelor exterioare precum portbagajul sau barele de susţinere a portbagajului atunci când nu este folosit. Maşina nu mai este aerodinamică şi se pierde combustibil".

Uite cu cât s-au scumpit carburanţii

După scumpirea anunţată de Petrom, vine rândul companiei Rompetrol să ridice preţul carburanţilor. Astfel, un litru de benzină 95 Efix s-a scumpit cu 16 bani, de la 5,59 lei la 5,75 lei pe litru.

De asemenea, Alto 101 costă 6,4 lei, de la 6,24 lei pe litru. La motorină, preţurile au crescut cu 12 bani pentru Efix Diesel, de la 5,82 la 5,94 lei pe litru. La diesel Alto 55 preţul a crescu cu 11 bani, de la 6,13 la 6,24 lei pe litru. Petrom a fost prima companie care a operat majorări la preţuri. Acestea au crescut cu 9, respective 12 bani pe litru.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net