Românii plătesc acum printre cele mai mici preţuri la carburanți. Cât costă benzina și motorina

Prețurile carburanților în România sunt în scădere în ultima perioadă, benzina fiind la nivelul lunii ianuarie, iar motorina ajungând la nivelul de la începutul anului trecut. Prețul mediu al benzinei este de 6,43 lei pe litru (1,30 euro), iar cel al motorinei este de 6,46 lei pe litru (1,31 euro). 

Benzina și motorina s-au ieftinit Foto: Shutterstock
Benzina și motorina s-au ieftinit Foto: Shutterstock

România are acum a doua cea mai ieftină benzină și a treia cea mai ieftină motorină din Uniunea Europeană, scrie antena3.ro. 

În Bulgaria, cea mai ieftină benzină

Doar Bulgaria are un preț mediu mai mic la benzină, de 1,29 euro pe litru, iar motorină mai ieftină decât în România se găsește doar în Bulgaria, la 1,27 de euro litrul și în Malta, unde un litru de motorină costă 1,21 euro.  

Combustibil scump în Finlanda și Suedia

Cele mai mari prețuri la carburanți sunt în țările nordice. Finlanda are cea mai scumpă benzină din UE, adică 1,94 euro pe litru, în timp ce în Suedia se vinde cea mai scumpă motorină din UE, la 1,86 euro pe litru. 

Prețul mediu al benzinei în cele 27 de țări UE este 1,70 euro pe litru, iar prețul motorinei este de 1,54 euro pe litru. 

Cauzele ieftinirii carburanților

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferență de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
Impozit - calcule - facturi - FOTO Shutterstock
carmen harra jpg
bell pepper 569070 1280 jpg
femei celebre iubiri jpg
virbanc 1280x720 jpg
Traditii de Florii jpg
pensie jpg
Fagul imparatului png
image
actualitate.net
image
actualitate.net