Surpriză! Preţul benzinei a scăzut cu 2,5%! Care sunt motivele
Prețul benzinei la pompele din România a scăzut, în medie cu 2,5%, adică cu aproximativ 20 de bani, a anunțat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI). Expertul în energie a explicat și motivele care au dus la acest fenomen oarecum neașteptat.
Românii care și-au alimentat mașinile cu benzină în ultimele zile, se poate să fi observat o scădere a prețului la combustibil. Această situație a fost generată de o serie de factori, printre care se numără scăderea cursului leu-dolar, dar și reluarea celei mai mari rafinării din zona Central Europeană.
Citește și: Românii au ieșit în stradă, sătui de scumpirea carburanților
„Această situaţie se datorează scăderii cotaţiilor ţiţeiului faţă de luna iunie 2022, scăderii cotaţilor la benzină şi la motorină faţă de aceeaşi perioadă, dar şi urmare a scăderii cursului leu-dolar. Alte elemente importante care au determinat această situaţie sunt legate de reluarea funcţionării uneia dintre cele mai mari rafinării din zona Central Europeană şi pregătirea repunerii în funcţiune a celei de a două mari rafinării din aceeaşi zonă oprită în urmă cu o lună. Chiar şi faptul că nu s-a oprit conducta CPC care aduce o parte din ţiţeiul Kazah în Europa a contribuit la situaţia de astăzi”, a declarat preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), potrivit Adevarul.ro.
Contractele futures pe ţiţeiul Brent au ajuns joi la 106 dolari pe baril, a doua scădere consecutivă, la care se adaugă cererile tot mai mici de benzină în SUA.
Potrivit unui raport publicat miercuri seara de EIA, stocurile de benzină din SUA au avut o creștere de 3,5 milioane de barili săptămâna trecută, depăşind cu mult estimările de 71.000 de barili.
Vezi și: Adio, mașini pe motorină sau benzină din 2035!
SUA vrea un plan de plafonare al prețului la benzină. Rusia nu cedează
Încă de la jumătatea lunii iunie, preţurile la petrol au fost sub presiunedin cauza riscului tot mai accentuat de recesiune globală, cauzat de înăsprirea monetară agresivă. SUA face eforturi intense pentru construirea unui plan de plafonare a preţurilor ţiţeiului rusesc. Cu toate acestea viceprim-ministrul Alexander Novak nu cedează niciunei concesii și a subliniat că Rusia nu va exporta petrol dacă preţul scade sub costurile de producţie.
„Important este să tragem câteva învăţăminte din această situaţie, care probabil se va mai repeta în viitor:
- Statul trebuie să intervină, atunci când apar creşteri bruşte de preţuri pe fondul evoluţiilor internaţionale, dar cu măsuri care să nu afecteze funcţionarea normală a pieţei (dacă preţul benzinei ar fi fost plafonat la 8 lei/litru, consumatorii ar fi plătit mai mult astăzi pentru benzină)
- Furnizorii de produse petroliere reacţionează, atunci când evoluţiile cerere-ofertă / preţ-cantitate o impun (preţurile ridicate la benzină, au redus cantităţile vândute şi implicit ar fi redus din profiturile benzinarilor în lipsa unei acţiuni a acestora).
- Impulsul societăţii civile, care prin studii şi analize poate arăta cu degetul spre anomaliile din zona desfacerii produselor petroliere, este esenţială în stabilirea Preţului Corect”, a mai adăugat preşedintele AEI.