Conturile Primăriei Capitalei riscă să fie blocate pentru o datorie de 115 milioane de euro. Scrisoarea Gabrielei Firea
Primarul general, Gabriela Firea, a transmis, astăzi, 3 august, o scrisoare către autorități: președinte, premier, ministru de Finanțe și șefii Parlamentului. Firea a explicat situaţia financiară dificilă a Primăriei Capitalei, generată de datoria de 115 milioane de euro către familia Constanda. Coturile instituției riscă să fie puse sub sechestru, ceea ce ar bloca funcţionarea serviciilor. Edilul cere fie alocarea de bani de la buget, fie majorarea plafonului de garantare a împrumuturilor.
Scrisoarea deschisă a plecat către preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, ministrul Finanţelor şi şefii celor dou camere ale Parlamentului.
Gabriela Firea le-a explicat despre situaţia financiară a Primăriei Capitalei, generată de datoria de 115 milioane de euro către familia Constanda și a cerut sprijin.
Edilul consideră că este p situație care nu i se poate imputa și solictită fie alocarea de bani de la buget, fie majorarea plafonului de garantare a împrumuturilor.
În cazul în care instituția nu-i plătește cei 115 milioane de euro datorați lui Costică Constanda pentru expropriere, conturile primăriei vor fi blocate.
”Situaţia financiară a Capitalei este pusă în pericol azi de decizii luate acum 16-17 ani, când primari erau domnii Traian Băsescu şi Adriean Videanu. Pe scurt, noi toţi bucureştenii trebuie să-i plătim omului de afaceri Costică Costanda 115 milioane de euro, în urmă unei decizii definitive pe care a obţinut-o în instanţa, legată de Parcul Bordei şi Cartierul Francez. O suma uriaşă de care nu dispunem. Am trimis o scrisoare către Preşedintele României, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Premier, Ministrul de Finanţe, deoarece este o problema foarte gravă, care nu ne poate fi imputată şi care ar putea bloca întreagă funcţionare a serviciilor de utilitate publică din Bucureşti, plus pe cea a spitalelor”, a anunţat, luni, primarul general, Gabriela Firea.
În scrisoare, Firea explică faptul că, deşi s-au luat ”toate măsurile prevăzute de legislaţia în vigoare” şi s-au făcut plăţi eşalonate de aproximativ 17 milioane euro, conturile Primăriei vor fi poprite de Constanda.
”Ne aflăm în situaţia în care, începând cu 3 august, Costică Constanda va popri conturile Municipiului Bucureşti. Pentru a putea respectă sentinţă definitivă şi irevocabilă în procesul cu Costică Constanda, am supus spre aprobare, în trei şedinţe succesive ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), din datele 15, 29 şi 30 iulie 2020, proiectul de Hotărâre privind aprobarea dării în plată că modalitate de executare silită a titlurilor executorii reprezentate de Decizia civilă nr. 832 A/11.07.2018, pronunţata de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. 1011/2/2016 şi menţinută prin decizia civilă nr.1158/04.06.2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 1011/2/2016, sentinţă civilă nr. 1309/05.07.2011 pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosarul 2008/3/2010 şi decizia civilă nr. 1146/21.06.2007 pronunţată de Curtea de apel Bucureşti în dosarul nr.48908/3/2005. Prin această dare în plată, suma totală datorată se reduce cu aproximativ 40%. Proiectul de Hotărâre a fost respins de fiecare dată. Menţionăm că pentru a fi aprobat era nevoie de votul a 2/3 din consilierii generali prezenţi”, arată Firea în scrisoare.
Bucureștiul mai are de achitat către Costică Constanda 98 de milioane de euro
Potrivit documentului, Municipiul Bucureşti trebuie să achite, de urgenţă, întreaga sumă datorată lui Costică Constanda, respectiv diferenţa rămasă de plată de aproximativ 98 milioane euro.
În caz contrar, aşa cum a anunţat deja, acesta va bloca, începând cu dată de 3 august 2020, toate conturile.
Firea exlică faptul că din bugetul Capitalei sunt suportate cheltuieli de importanţă strategică privind alimentarea cu energie termică, transportul în comun, iluminat public, funcţionarea celor 19 spitale aflate în coordonarea Municipalităţii, proiectele de investiţii în infrastructură, etc.
Ce le solicită Gabriela Firea autorităților
Aceasta prezintă două soluţii de rezolvare a situaţiei: fie prin majorarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru plata cheltuielilor curente şi de capital ale Municipiului Bucureşti, prin alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, a sumei de aproximativ 98 milioane euro, necesară pentru stingerea datoriei către Costică, fie prin majorarea plafonului de garantare a împrumuturilor, astfel încât Bucureştiul să se împrumute pentru acoperirea cheltuielilor de investiţii. Gabriela Firea a anunţat, la începutul şedinţei de miercurea trecută a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, că a primit o notificare potrivit căreia pe 3 august vor fi blocate complet conturile Primăriei Capitalei, dacă nu va fi plătită suma de 115 milioane de euro avocaţilor familiei Constanda sau Primăria să accepte darea în plată a unei suprafeţe de teren de 15.000 de metri pătraţi din Cartierul Francez.
Când și de ce a început scandalul Primăriei Capitalei cu Costică Constanda
Omul de afaceri Costel Constanda a dat Primăria în judecată acum 10 ani, acuzând neonorarea contractului care a scăpat Parcul Bordei de la transformarea în complex imobiliar.
Povestea afacerilor lui Costel Constanda a început în urmă cu aproape două decenii, când a obţinut în instanţă aproximativ 3 hectare de pământ în Satul Francez, zonă rezidenţială din nordul Capitalei.
Primăria Capitalei, care deţinea mai multe imobile construite acolo, i-a oferit acestuia, la schimb, aceeaşi suprafaţă de teren în parcul Bordei. Devenit proprietar pe o parte din parc, afaceristul voia să dezvolte acolo un proiect imobiliar.
Afaceristul nu a fost lăsat să construiască în parcul Bordei şi a dat Primăria în judecată. A câştigat despăgubiri în valoare de 18 milioane de euro. Municipalitatea nu a vrut să plătească, astfel că a ajuns la un nou compromis cu Costică Constanda: i-a oferit acestuia teren în Satul Francez.
Pe terenul primit la schimb, se aflau şi mai multe vile. Omul de afaceri intenţiona să le demoleze, iar în locul lor să construiască alte case, pe care urma să le vândă. Numai că planurile i-au fost date peste cap: consilierii generali nu i-au aprobat aceste lucrări, deşi se angajaseră printr-un contract să aprobe planul urbanistic zonal, spune omul de afaceri.
„În ziua aprobării PUZ-ului, consilierii au ieşit din sală, au dovedit rea-credinţă şi o încălcare crasă a contractului, fapt ce ne-a dus într-un nou proces, care ţine de șapte ani, timp în care am plătit lunar în jur de 200.000 de euro dobânzi la bancă”, declara Costel Constanda pentru Digi24.
Omul de afaceri a luat un împrumut de la o bancă, girat cu terenul obţinut de la Primărie, pe care nu putea însă să construiască. Aşa se face că nu a reuşit să obţină profitul pe care miza şi nu a mai avut bani să returneze creditul.
Atunci, banca a decis să scoată la licitaţie terenul şi tot ce este construit pe el. Era vorba despre 17 vile, în care nu locuia nimeni. Odată cu vilele, la licitaţie au fost scoase o creşă şi o sală de sport.
Costică Constanda a câștigat procesul cu Primăria Capitalei anul trecut, pe 5 iunie și de atunci tot așteaptă să intre în posesia banilor datorați de Municipalitate, drept despăgubire.