Cu sau fără Brexit, elevii români pot studia gratuit în Marea Britanie
Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu-i afectează pe elevii de liceu din România. În următorii doi ani, cel puțin o sută de copii vor putea studia gratuit în instituții de învățământ din Regat, în cadrul unui program de burse derulat de Asociația „Ține de Noi”, în parteneriat cu Conferința Directorilor și Directoarelor de Licee din Marea Britanie.
Headmasters' and Headmistress' Conference (Conferința Directorilor și Directoarelor de Licee din Marea Britanie) caută elevi de liceu din România pentru studii gratuite în școli de prestigiu precum Epsom College, Dullwich College, Bedford Modern School, Hampton School. În acest an, elevii din clasa a X-a pot aplica online, până la 15 decembrie 2017, pentru a petrece ultimii doi ani de liceu (clasele a XI-a și a XII-a) în Marea Britanie. De asemenea, ei își pot dezvolta abilitățile de comunicare în limba engleză, își pot face noi prieteni din diferite culturi și pot experimenta și aprecia cultura și tradițiile din Marea Britanie. Dacă doi ani sunt prea mulți, elevii pot opta și pentru o bursă gratuită pe o perioadă de un an. Departajarea celor înscriși se va face prin concurs, iar criteriile pe care trebuie să le îndeplnească cei intereați sunt utmătoarele:
– să fie înscriși într-o formă de învățământ de nivel liceal, fiind în prezent (anul școlar – 2017-2018) în clasa a X-a;– să nu ocupe, la momentul înscrierii, un loc într-o școală din Marea Britanie;– venitul părinților (brut, combinat) pe anul 2017 să nu depășească echivalentul în lei a 30.000 lire;– vârsta elevului trebuie să fie, la 1 septembrie 2018, între 16 ani și 17 ani și 6 luni – nu pot aplica decât elevii care, la data menționată, nu depășesc vârsta maximă admisă. Data nașterii aplicantului ar trebui să se încadreze între 1 martie 2001 și 1 septembrie 2002.
Transmiterea documentelor se va face inițial în format electronic la adresa: burse@tinedenoi.ro, urmând ca într-o etapă viitoare, după selecția preliminară, elevii acceptați pentru concursul final să transmită și fizic documentele la o adresă indicată ulterior. Toate materialele pentru depunerea dosarului, precum și toate detaliile privind acest program se găsesc AICI sau AICI.
Cine beneficiază de gratuitate
Cele mai multe burse acoperă în totalitate costurile (taxele școlare, cazarea şi cheltuielile de masă, însemnând în medie între 35.000 și 42.000 lire sterline), însă există și burse parțiale, care acoperă între 50% – 70% din costuri, acestea fiind calculate în funcție de venitul brut al familiei. Bursele de studiu sunt gratuite pentru elevii de liceu care provin din familii al căror venit brut, combinat, pe anul 2017 nu depășește echivalentul în lei a 30.000 lire. În cazul familiilor care au venituri superioare acestui plafon, bursele elevilor de liceu vor fi parțiale. Asta inseamnă că familiile vor plăti între 5.000 și 8.500 de lire pentru fiecare an de studiu.
Toți elevii acceptați în acest program vor fi cazați în cămine care aparțin instituțiilor de învățământ britanice. Căminele de băieți sunt separate de cele pentru fete. În anii trecuți, peste 100 de elevi români au petrecut câte un an sau doi în Regat cu această bursă, ajungând apoi studenți la facultăți eminente, precum: Oxford, Cambridge, London School of Economics.
Calendarul selecției1 septembrie – 15 decembrie – trimitere aplicații în format electronic, PDF (burse@tinedenoi.ro)
15 decembrie – 20 decembrie – evaluarea aplicațiilor electronice
20 decembrie – anunțarea candidaților acceptați
Despre Asociația „Ține de Noi”
Asociația “Ține de Noi” organizează programe dedicate educației cu proiecte concrete în marile orașe ale României. În fiecare an organizează Conferința Națională în domeniul Educației, cea mai importantă conferință în domeniu, unde participă toți actorii relevanți.