Unde se află orașul-fantomă, abandonat din greșeală. Pare înghețat în timp și nimeni nu s-a mai întors: „Ne-au dat afară”

În anii 1960, guvernul spaniol a evacuat o localitate veche ce urma să fie inundată de apele unui nou baraj. Doar că asta nu s-a întâmplat. Mica așezare pare „înghețată în timp”. Orașul medieval Granadilla este acum un oraș-fantomă. Vizitatorii pot vizita încăperile goale, se pot plimba pe străzi și pot admira orașul din vârful unui castel.

Granadilla, orașul din Spania abandonat din greșeală / foto: arhiva Click!
Granadilla, orașul din Spania abandonat din greșeală / foto: arhiva Click!

Orașul cetate medieval Granadilla este un oraș-fantomă. Locuitorii săi au fost nevoiți să-l abandoneze în anii 1960, aparent fără niciun motiv. Guvernul spaniol a evacuat întregul oraș pentru că urma să fie inundat de apele unui nou rezervor. Însă acest lucru nu s-a întâmplat niciodată.

Fondat de musulmani în secolul al IX-lea, Granadilla, din regiunea Extremadura, în vestul Spaniei ,a ocupat un loc strategic care le-a permis ocupanților săi să stea cu ochii pe Ruta de la Plata, o cale veche de comerț din regiune. Așezarea este încă una dintre puținele sate-fortărețe din Spania cu ziduri vechi încă intacte și vestigii impresionante ale gloriei sale din trecut.

„Niciun guvern nu ne-a ascultat”

În anii 1950, pe durata dictaturii lui Francisco Franco, Spania s-a angajat într-un vast proiect de edificare de baraje, ca metodă de a stimula economia în perioada de izolare. Cel mai mare proiect a fost lacul de acumulare Gabriel y Galán de pe râul Alagón, iar în 1955, oficialii au decretat că Granadilla se află în lunca inundabilă și, prin urmare, trebuia evacuată, potrivit BBC. Pe parcursul a 10 ani, din 1959 până în 1969, toți cei 1.000 de locuitori au fost evacuați cu forța, mulți mutați în așezările de colonizare din apropierea satului.

Când apa a început să crească în 1963, a acoperit toate căile de acces, cu excepția uneia, spre sat, transformând Granadilla într-o peninsulă. Cu toate că orașul nu a fost niciodată inundat, localnicilor nu li s-a îngăduit să se întoarcă. Experiența a fost traumatizantă pentru locuitori.

Ne-au dat afară, susținând că barajul va inunda orașul, ceea ce era imposibil pentru că orașul este mai sus decât barajul. Dar erau vremuri de dictatură și nu aveam drepturi. Dar ceea ce mă frustrează cu adevărat este că în vremuri democratice m-am luptat pentru recuperarea Granadillei cu fosta asociație și niciun guvern nu ne-a ascultat”, a spus, în urmă cu ceva timp, Eugenio Jiménez, președintele Asociației Fiii din Granadilla.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
images jpg
selfie jpg
farmer 8294716 1280 jpg
preparate de paste jpg
Gheorghe Doja, Pinterest jpg
Nuci pecan Pinterest jpg
Piata unirii cluj statuia matei corvin foto visit cluj jpg
altar pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net