Poftiți în orașul-fantomă! Granadilla a fost până în anii ’60 o localitate strategică din Spania

În anii 1960, guvernul spaniol a evacuat satul Granadilla, o superbă cetate cu origini medievale, pe motiv că localitatea urma să fie inundată de apele unui nou rezervor. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. Dar nici localnicii nu s-au mai întors la casele lor, pentru că nu li s-a mai permis, așa că totul a rămas abandonat. Și, în timp, oamenii care formau comunitatea din Granadilla s-au resemnat...

image

Foto: Shutterstock

Astăzi, singurii care animă, din când în când, acele pămânutiri sunt turiștii, notează BBC. Aceștia pot vizita casele goale, se pot plimba pe străzile pustii și pot admira orașul din vârful unui superb castel. Dar, pe cât de spectaculoase sunt locurile, pe atât pot fi de înspăimântătoare, căci pare că ar fi bântuite de fantome.

Citește și: Misterul unui craniu de acum 33.000 de ani, descoperit într-un sat din Hunedoara

Locuitorii au fost evacuați din greșeală

Sfârșitul Granadillei a început în anii 1950, în timpul dictaturii lui Francisco Franco, când Spania a făcut un plan masiv de construcție de baraje, sperând că asta va stimula economia. Cel mai mare proiect a fost lacul de acumulare Gabriel y Galán de pe râul Alagón, iar în 1955, oficialii au decretat că Granadilla se află în lunca inundabilă și, prin urmare, trebuia evacuată în totalitate.

Iată și: Oraș vechi de peste 7000 de ani descoperit în Egipt! Ruinele dezvăluie secrete incredibile ale omenirii

Pe parcursul a zece ani, din 1959 până în 1969, toți cei 1.000 de locuitori au fost scoși cu forța din casele lor, mulți dintre ei fiind mutați în așezările de colonizare din apropierea satului. Când apa a început să crească, în 1963, a acoperit toate căile de acces în sat, cu excepția uneia, transformându-l într-o peninsulă. Chiar dacă orașul în sine nu a fost niciodată inundat, așa cum se prevăzuse, locuitorilor nu li s-a mai permis să se întoarcă.

Află și: O nouă insulă a apărut pe Dunăre, din cauza secetei! Căldura face ravagii și în România

Experiența a fost traumatizantă pentru localnici, mulți dintre ei purtând încă în suflet durerea. „Ne-au evacuat, susținând că barajul va inunda orașul, ceea ce era imposibil, deoarece orașul este mai înalt decât barajul. Dar erau vremuri de dictatură, iar noi nu aveam drepturi. Ceea ce mă frustrează cu adevărat este că, în vremuri democratice, am luptat pentru recuperarea Granadilla împreună cu diverse asociații, dar guvernele nu ne-au băgat în seamă”, a declarat Eugenio Jiménez, președintele Asociației „Fiii din Granadilla”.

Te-ar putea interesa și: Descoperire istorică în județul Iași. Arheologii au dat peste morminte vechi de mii de ani

Sătenii nu și-au recuperat casele

Chiar și astăzi, sătenilor nu li s-a permis să își recupereze casele, deoarece guvernul menține decretul de inundații semnat de Franco. Cu toate acestea, turiștii pot să-l viziteze. Orașul a fost desemnat sit istoric și artistic în 1980 și este acum administrat ca fiind un muzeu gratuit, în aer liber (supravegheat de Agenția Autonomă a Parcurilor Naționale). În ceea ce privește locuitorii, aceștia și descendenții lor se întâlnesc de două ori pe an în oraș, de Ziua Tuturor Sfinților (1 noiembrie) și de Ziua Adormirii Maicii Domnului (15 august).

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

FotoJet jpg
Reghe, botez Liam jpg
 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
Anamaria Prodan jpg
ferentz iohannis  jpg
simley si marius jpeg
cub cub anamaria prodan laurențiu reghecampf png
Cea mai importantă persoană din viața mea mp4 thumbnail png
Xi Jinping FOTO SHUTTERSTOCK
Maxim
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 26 septembrie sf neagoie basarab png
 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
foto1 jpeg
1231 jpg
palatul patriarhiei foto basilica (5) jpg