Descoperire istorică în județul Iași. Arheologii au dat peste morminte vechi de mii de ani


    Arheologii au făcut o descoperire importantă la CosteștiFOTO: BZI.ro
Arheologii au făcut o descoperire importantă la CosteștiFOTO: BZI.ro

Un nou motiv de bucurie și mândrie pentru arheologii care fac investigații în sit-ul din localitatea ieșeană Costești. Recent au descoperit mai multe morminte vechi de câteva sute, poate chiar mii de ani.

Descoperirile sunt deosebit de importante pentru istoria noastră iar specialiștii spun că este necesară urgentarea unor măsuri urgente de protecție pentru oprirea eroziunii din acest sit și care distruge dovezile despre traiul pe care îl duceau aici străbunii noștri.

Cum au fost descoperite mormintele vechi de mii de ani la Costești

La sfârșitul lunii august și începutul lui septembrie 2021 au fost reluate investigațiile arheologice sistematice în binecunoscutul sit pluristratificat din localitatea Costești, județul Iași. Aici au fost descoperite și morminte de acum 6.000 de ani. Este vorba de o nouă campanie de cercetări în situl de la „Costești-Cier/Lângă Școală”, conform BZI.ro.

„Cercetările din acest an au vizat cunoașterea situațiilor arheologice din partea de Vest și Sud-Vest a sitului propriu-zis, dincolo de șanțul de apărare, unde existau indiciile extensiei locuirilor, în diferite perioade istorice «protoistorice și istorice». În noile secțiuni săpate au fost identificate 8 complexe adâncite, care aparțin orizonturilor cucuteniene de locuire din sit, cu caracteristici și funcționalități gospodărești, deoarece au servit ca gropi de împrumut/extragere argilă pentru confecționarea ceramicii și a lutuielilor pentru construcții, reutilizate apoi pentru adunarea resturilor menajere”, arată responsabilul de șantier, prof. dr. Sergiu-Constantin Enea.

Unde ardeau străbunii ceramica

De asemenea, a fost scoasă la iveală și o groapă-cuptor, pentru arderea/coacerea ceramicii, de la care s-a păstrat, în porțiunea săpată, doar partea inferioară, și o altă groapă mare (aflată în curs de cercetare), în care s-au descoperit resturile osteologice ale unui animal erbivor de dimensiuni mari, aflate în conexiune anatomică, care pune problema unor posibile practici rituale.

„Deocamdată, descoperirile mobile (ceramică, unelte și arme de silex și piatră, statuete antropomorfe și zoomorfe) sunt foarte puține în aceste complexe. Acest fapt poate întări, încă o dată, caracterul gospodăresc, nemijlocit utilitar al unora dintre aceste amenajări. Importante sunt, însă, datele referitoare la completarea planimetriei sitului și utilizarea/gestionarea spațiului construit/locuit și a celui adiacent, certificându-se, încă o dată, complexitatea organizării habitatului cucutenian, în toate fazele de dezvoltarea ale acestei culturi”, reliefează prof. dr. Sergiu-Constantin Enea.

Citește și:

Schelet din secolul 16, într-o casă bântuită din Brăila

A fost descoperită casa în care a crescut Iisus

cub mama theo rose carmen harra png
zodii care sunt vampiri energetici jpg
Brad Pitt (5) jpg
cub monica anghel png
andreea esca 6 png
andrei duban apare in serialul wednesday jpg
cub miki k pital png
andreea antonescu jpg
Germania Japonia la Cupa Mondială de Fotbal 2022 din Qatar FOTO EPA EFE (3) jpg
Mark Rutte
image
image
image
image
FotoJet jpg
travel 778338 1920 jpg
Elom Agbegninou jpg
fasole ziua nationala jpeg
Google Doodle 1 Decembrie 2022
Alexis Waldrone si Petunia jpg