Misterul unui craniu de acum 33.000 de ani, descoperit într-un sat din Hunedoara


    Oamenii de știință au reexaminat fracturile unui craniu de bărbat descoperit în peştera transilvăneană Cioclovina Uscată, în 1941FOTO: adevarul.ro
Oamenii de știință au reexaminat fracturile unui craniu de bărbat descoperit în peştera transilvăneană Cioclovina Uscată, în 1941FOTO: adevarul.ro

Oamenii de ştiinţă au desluşit parţial misterul morţii unuia dintre primii oameni moderni ce au trăit în Europa, acum circa 33.000 de ani. Ei au reexaminat fracturile unui craniu de bărbat descoperit în peştera transilvăneană Cioclovina Uscată, în 1941. Acesta ar fi fost ucis cu mai multe lovituri într-o confruntare faţă-în faţă.

Oamenii de ştiinţă au aflat din ce cauză ar fi murit un bărbat care a trăit în Europa în perioada Paleoliticului Superior, acum aproximativ 33.000 de ani. Ei au reexaminat fracturile unui craniu de bărbat descoperit în peştera transilvăneană Cioclovina Uscată, în 1941.

Bărbatul ar fi aparţinut culturii aurignaciene ce producea un tip de unelte de piatră asociate cu primii oameni moderni din Europa de la începuturile Paleoliticului superior, spune cercetătoarea Katerina Harvati de la Universitatea Eberhard Karls din Tübingen, citată de adevarul.ro.

Oamenii de ştiinţă au desluşit parţial misterul morţii unuia dintre primii oameni moderni ce au trăit în Europa, acum circa 33.000 de ani
Oamenii de ştiinţă au desluşit parţial misterul morţii unuia dintre primii oameni moderni ce au trăit în Europa, acum circa 33.000 de ani

Craniul descoperit de mineri în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în satul Cioclovina din Hunedoara este unul dintre cele mai timpurii şi mai bine păstrate fosile ale unui european ce a trăit în Paleoliticul Superior, iar felul în care a murit a fost intens dezbătut de oamenii de ştiinţă.

Craniul prezintă mai multe fracturi: două de dimensiuni reduse la baza craniului şi una mare pe partea dreaptă. Echipa a creat experimental, folosind un craniu artificial umplut cu gelatină balistică, mai multe scenarii pentru a determina cum şi când s-au produs fracturile: au aruncat craniul de la înălţime, l-au strivit cu pietre şi bâte. Rezultatele au arătat că două dintre fracturi au avut loc înainte sau la momentul morţii. Fractura cea mare de pe partea dreaptă a fost produsă prin lovituri aplicate cu un fel de bâtă, iar cea mai mică fiind provocată de cădere. Localizarea fracturii indică faptul că a existat o confruntare faţă-în-faţă, agresorul lovind ori cu mâna stânga ori cu ambele mâini, relatează Newsweek.

Faptul că rănile nu prezintă urme de vindecare dovedeşte că loviturile au fost fatale. Totuşi în lipsa scheletului complet, echipa nu poate stabili cu certitudine că aceste lovituri i-au provocat moartea şi nu au mai contribuit şi altele. Totuşi, spun ei  leziunile cerebrale provocate de o fractură atât de extinsă şi adâncă au dus cel mai probabil la o moarte rapidă, scrie adevarul.ro.

Citește și

Așa vor arăta oamenii în 2100 din cauza tehnologiei! Cocoașă, pleoape duble și creier mai mic

Cum au reuşit oamenii să înveţe focile să cânte? Este incredibil

cub theo rose anghel damian png
Mihaela Borcea 9 jpg
8 boca arsenie  jpeg
cub ioana ilie nastase png
FotoJet jpg
mihai voropchievici jpg
transylvania 3902156 1920 jpg
cub mircea baniciu png
bunic Flickr.com Candice Pdx
crestere-economica
image
image
image
image
shutterstock 1833215881 jpg
pensionar jpg
nasterea domnului jpg
16 foto 1   case antipirati jpg
FotoJet (1) jpg
romania 1894741 1920 jpg